https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-atomovy-zakon-miri-ve-snemovne-ke-schvalovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový atomový zákon míří ve Sněmovně ke schvalování

12.4.2016 20:34 | PRAHA (ČTK)
Zákon zpřesňuje technické požadavky a procesní pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren.
Zákon zpřesňuje technické požadavky a procesní pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren.
Sněmovna dnes propustila do třetího čtení vládní návrh nového atomového zákona, který má nahradit dosavadní již zastaralý zákon z roku 1997. Nová úprava má zákon přizpůsobit současnému právu a také transponovat nové směrnice. Zákon zpřesňuje technické požadavky a procesní pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren. Poslanci by mohli nový zákon schvalovat ještě na své současné schůzi.
 

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) poslancům řekl, že důvodem předložení nového zákona je potřeba přizpůsobit český právní řád aktuálním požadavkům mezinárodního práva. Zároveň je nutné zavést nové předpisy Evropského společenství pro atomovou energii a překonat věcnou i legislativní zastaralost současné právní úpravy. Všechny změny proti nynějšku mají za cíl posílit ochranu veřejnosti před potenciálně nebezpečnými činnostmi tím, že přesně stanoví povinnosti osob, které tyto činnosti vykonávají, popsal Mládek.

Ujistil, že pokud bude někdy v tuzemsku postaveno jaderné úložiště, bude to možné pouze za souhlasu dotčených obcí. "Bez nich si to nedovedu představit," řekl.

Výbor pro životní prostředí navrhl zvýšit jednorázový příspěvek obcím z jaderného účtu za to, že v jejich katastru bylo stanoveno chráněné území pro ukládání jaderného odpadu do podzemí. Vláda navrhuje 30 milionů korun, výbor chce dávat až 50 milionů korun. Hospodářský výbor doporučil schválit zákon jen s technickými úpravami.

Poslanec Václav Zemek (ČSSD) navrhl vypustit ze zákona tresty pro vlastníky obytných budov, v nichž byla zjištěna vysoká hodnota radonu. Tito vlastníci jsou podle návrhu zákona povinni učinit potřebná opatření k nápravě, a pokud je nesplní, navrhuje vláda až čtvrtmilionovou pokutu. Zemek chce ustanovení o pokutě vypustit, povinnost přijmout opatření by ale zůstala. "Každý vlastník by měl sice dbát na ochranu svého zdraví, ale nelze ho k tomu nutit finančním postihem, který může být navíc nepřiměřený," zdůvodnil svůj návrh.

Zemek chce také zmírnit podmínky zákona například pro geology. Navrhuje, aby nepotřebovali povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), například když chtějí sbírat minerály z odvalů a odkališť po těžbě. Chce snížit i jednorázové poplatky za uložení jaderného odpadu pro školy, nemocnice a výzkumné instituce.

Poslanec Jan Birke (ČSSD) navrhuje snížit sazbu pravidelného poplatku pro původce jaderného odpadu, který provozuje jadernou elektrárnu. Poplatek se má vypočítat jako sazba násobená množstvím vyrobené elektřiny v megawatthodinách. Vláda navrhuje, aby sazba činila až 80 korun, poslanec ji chce stanovit přesně na 55 korun.

Zákon také stanovuje, co jsou to citlivé činnosti podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Osoby, které budou tyto citlivé záležitosti související s jadernou energií vykonávat, budou potřebovat bezpečnostní prověrku. Vláda uvádí, že Národní bezpečnostní úřad bude muset nově prověřit nejméně 2700 osob. Tuto zátěž však podle vlády ve svém současném složení nezvládne, proto bude muset přijmout asi devět nových zaměstnanců. Vedle těchto nákladů by nový atomový zákon další náklady pro státní rozpočet podle vlády už přinést neměl.

nlm rot


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist