https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-filmovy-dokument-pripomina-zoologa-a-exsefa-zoo-dvur-josefa-vagnera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový filmový dokument připomíná zoologa a exšéfa zoo Dvůr Josefa Vágnera

27.4.2017 04:00 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Josef Vágner při svých afrických expedicích v letech 1967 až 1976 odchytl tisíce zvířat. Na ilustračním snímku se svými pomocníky.
Josef Vágner při svých afrických expedicích v letech 1967 až 1976 odchytl tisíce zvířat. Na ilustračním snímku se svými pomocníky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový filmový dokument nazvaný Safari v Čechách, který režíroval Ivo Pavelek, připomíná zoologa a dlouholetého ředitele Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem Josefa Vágnera. Ve snímku jsou použité i unikátní záběry z afrických expedic, řekl včera novinářům Pavelek.
 

Film byl slavnostně uvedený včera odpoledne v Hradci Králové, na květen jsou připravené uzavřené projekce pro sponzory a partnery. "Do kin ho pustíme v září nebo v říjnu, to se ještě musíme domluvit s distributory. Film je samozřejmě určen do kin, chceme jednat také s Českou televizí. Také bychom film rádi využili pro projekce pro školní mládež," uvedl Pavelek.

Režisér při přípravě filmu vycházel z archivních materiálů od Nadace Josefa a Zdeny Vágnerových či z televizních archivů, další část materiálu tvoří rozhovory s pamětníky a rodinnými příslušníky. Podle autorů snímků Vágner pracoval na záchraně genofondu divokých zvířat s přesvědčením vizionáře. "Pracoval houževnatě a překonával překážky, které mu do cesty kladli komunističtí funkcionáři tehdejšího Československa. Potýkal se i s politiky a zlobou naší polistopadové doby," uvedli.

Vágnerova dcera Lenka dnes novinářům řekla, že je šťastná, že snímek vznikl. "Já ho osobně považuji za významnou osobnost naší novodobé historie, myslím svým charakterem, vědomostmi, moudrostí a prací, kterou vykonal," poznamenala Vágnerová.

Josef Vágner stál v čele dvorské zoo od roku 1965 do roku 1983. Při svých afrických expedicích v letech 1967 až 1976 odchytl tisíce zvířat. Vágner inicioval ve dvorské zoo projekt vzniku safari a také založil unikátní galerii obrazů Zdeňka Buriana. Zemřel v květnu 2000. Samotné safari začalo vznikat v roce 1979 a dokončeno bylo až roku 1989. V září 2016 se areál Afrického safari Josefa Vágnera stal kulturní památkou. Zahrada před několika lety otevřela také expozici zaměřená na expedice Josefa Vágnera do Afriky, k vidění je například psací stůl, narkotizační pušky či přepravní bedna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist