https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-trend-solarni-panely-a-baterie-se-stavaji-standardem-novych-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový trend: Solární panely a baterie se stávají standardem nových domů

22.9.2015 01:00 | PRAHA (SolárníNovinky.cz)
Největší boom výstavby nových domů, které jsou vybaveny fotovoltaickými elektrárnami, zažívá Kalifornie v USA. Každý třetí nový dům je zde vybaven solárními panely na střeše.
Největší boom výstavby nových domů, které jsou vybaveny fotovoltaickými elektrárnami, zažívá Kalifornie v USA. Každý třetí nový dům je zde vybaven solárními panely na střeše.
Stále větší počet předních světových stavebních firem a developerů nabízí nové řešení v oblasti energeticky soběstačných domů, které kombinují fotovoltaické panely s bateriemi. Důvodem je neustálý pokles cen fotovoltaických technologií a systémů pro skladování energie ve světě.
 

V oblastech s velkou intenzitou slunečního záření (Kalifornie) nebo s vysokou cenou elektřiny pro domácnosti (Německo) se lidem již dnes vyplatí investovat do vlastní výrob solární energie a jejího uskladnění pro spotřebu v noci.

Tento trend se rozvíjí zejména v Německu a USA. Největší německý výrobce prefabrikovaných domů WeberHaus v současnosti nabízí jako nový standard dům vybavený malou střešní elektrárnou v kombinaci s bateriemi od německého výrobce ASD Automatic Storage Device. Podobnou cestou se také vydávají přední americké stavební společnosti KB Home, Lennar nebo Meritage Homes, který je leadr v oblasti energeticky pasivních domů v USA.

Největší boom v USA

Největší boom výstavby nových domů, které jsou vybaveny fotovoltaickými elektrárnami, zažívá Kalifornie v USA. Každý třetí nový dům je zde vybaven solárními panely na střeše. A tento trend bude posilovat, jelikož místní vláda minulý právě schválila nový zákon, který zavádí povinnost pokrytí spotřeby 50 % elektřiny z OZE.

V této souvislosti přední americké stavební společnosti začaly nabízet svým zákazníkům domy vybaveny hybridními elektrárnami (HFVE), které kombinují solární panely s bateriemi. Jednou z nich je společnost Meritage Homes, která nabízí špičkové panely s vysokou účinnosti od SunPower v kombinaci s bateriemi od amerického výrobce Sunverge Energy.

“Panely s vysokou účinnosti společnosti SunPower v kombinaci s akumulátory energie umožňují majitelům nemovitostí získat větší kontrolu nad účtu za elektřinu a současně mít k dispozici záložní zdroj energie pro případ výpadku dodávek elektřiny z tradiční distribuční sítě," prohlásil ředitel společnosti SunPower Howard Wenger.

Podle Wengera 8 z 10 největších amerických stavebních firem, které se zaměřují na rodinné domy, nyní nabízí panely SunPower na novostavbách. Podle testů nezávislé americké laboratoře ENREL fotovoltaické systémy vybavené panely SunPower vyrobí až o 70 % vice elektřiny po dobu 25-leté životnosti než konvenční solární technologie.

Nový standard pro německé domy

Největší německý výrobce prefabrikovaných domů WeberHaus nabízí jako standardní produkt inovativní systém na uskladnění vyrobené solární energie od společnosti ASD Automatic Storage Device (ASD).

“Na základě provedených testů baterií od ASD nabízíme zákazníkům až 90% možnost maximalizace spotřeby vyrobené energie z fotovoltaické elektrárny na střeše. Díky tomu naši zákazníci získají velice účinné řešení, které garantuje rychlou návratnost investice,” říká Holger Heid, produktový manažer společnosti WeberHaus.

Baterie od ASD využívají lithium iron phosphate technologii, která garantuje, že nemůže dojít k riziku požáru či exploze. Celé řešení akumulace elektřiny od ASD je nabízeno jako “plug and play” system, jehož instalace trvá necelou hodinu.

Díky inteligentnímu řízení elektroniky mají majitele domů možnost minimalizovat množství nakupované elektřiny ze sítě. Systém pro skladování energie od ASD dokáže nabíjet baterie i během špatného počasí - vystačí 1 watt přebytku elektřiny ze solární elektrárny.

Ceny fotovoltaických komponentů a baterií budou dále klesat, a proto stále vice developerů a stavebních společností bude nabízet hybridní elektrárny jako standardní prvek energeticky soběstačných domů a budov. Na snímku montáž baterie určené pro domovní použití.
Ceny fotovoltaických komponentů a baterií budou dále klesat, a proto stále vice developerů a stavebních společností bude nabízet hybridní elektrárny jako standardní prvek energeticky soběstačných domů a budov. Na snímku montáž baterie určené pro domovní použití.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Pravý boom je na spadnutí

Podle údajů německé fotovoltaické asociace došlo v posledních měsících k výraznému poklesu cen baterii. Podle expertů dojde v horizontu 2 - 3 let k poklesu cen baterii až pod hladinu 100 USD/kWh díky technologickému pokroku a stále rostoucím výrobním kapacitám.

Poptávka po akumulaci elektřiny nejen v Německu, ale i v celosvětovém měřítku letos prudce stoupá. Hlavní podíl na to mají tyto faktory: prudký pokles cen baterii, státní podpora, touha po energetické soběstačnosti, bateriová „grid parita“ a také fenomén jménem „Tesla“.

Ceny fotovoltaických komponentů a baterií budou dále klesat, a proto stále vice developerů a stavebních společností bude nabízet hybridní elektrárny jako standardní prvek energeticky soběstačných domů a budov. Již dnes se vyplatí investovat do malých solárních elektráren na střechách domů. Zákazníci tak získají „pojistku“ proti budoucímu zvyšování cen elektřiny pro konečné zákazníky.


reklama

 
Jaroslav Dorda
Autor je redaktorem serveru SolárníNovinky.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist