https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-resi-jak-nalozit-s-jelenem-ktery-zranil-turistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava řeší, jak naložit s jelenem, který zranil turistu

22.2.2018 13:30 | KVILDA (ČTK)
Podle mluvčího je zvíře už zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost. Výběh jelenů každoročně navštíví desítky tisíc turistů. Další podobnou atrakci nabízí Srní na Klatovsku, kde je výběh s vlky. / Na obrázku jelen Standa na Kvildě
Podle mluvčího je zvíře už zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost. Výběh jelenů každoročně navštíví desítky tisíc turistů. Další podobnou atrakci nabízí Srní na Klatovsku, kde je výběh s vlky. / Na obrázku jelen Standa na Kvildě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / Správa NP Šumava
Šumavský národní park považuje likvidaci jelena, který na začátku února ve výběhu u Kvidly na Prachaticku zranil turistu, za poslední možnou variantu. Hledá jinou alternativu, jak by se zvířetem naložil. Zvažuje, zda nemá jelena umístit do jiného zařízení šumavského parku, nebo jej prodat. Novinářům to řekl mluvčí parku Jan Dvořák. O jelena má zájem Klub vojenské historie Gabreta, jenž by jej rád koupil a přesunul do obory.
 

"Toto zvíře nemůže pro svoji nebezpečnost již déle zůstat ve volně přístupném výběhu návštěvnického centra Kvilda," uvedl Dvořák. Jelen nezpůsobil turistovi vážné zranění. Podle Dvořáka zvíře postrádá jakoukoliv plachost a spíš vyhledává lidi, na něž je zvyklé.

Původní informace o tom, že by park zvíře utratil, vyvolala řadu reakcí u veřejnosti. Vznikla petice Nechte jelena z Kvildy žít, kterou jen dnes dopoledne podepsalo více než 7000 lidí. Pro záchranu zvířete se například na svém facebookovém profilu vyjádřil i biatlonista a olympionik Michal Šlesingr. "V první řadě bych chtěl upozornit na to, že vinu za tento incident nenese jelen, ale provozovatel návštěvnického centra, který umožňoval interakci jelena s návštěvníky," uvedl.

"Protestuji, aby bylo bezdůvodně zabito divoké zvíře jenom proto, že bylo propagátory divočiny přinuceno ke ztrátě plachosti a že v projektu za mnoho desítek milionů korun nebylo pamatováno na bezpečnost návštěvníků," uvedl v tiskové zprávě předseda Svazu šumavských obcí Petr Málek.

Dodal, že to vypadá, že turisté se na šumavskou divočinu budou chodit dívat jen do výběhů s průvodcem. "Skutečné přirozené přírodní procesy, které mají být tím největším turistickým lákadlem a jistotou pro socioekonomickou stabilitu regionu, zůstanou na Šumavě veřejnosti nepřístupné," dodal Málek s tím, že to jen prohlubuje nedůvěru samospráv.

Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského, jenž je zároveň zakládajícím členem Klubu vojenské historie Gabreta, jelen už není schopný žít ve volné přírodě. "Pochází z obory a na lidi je zvyklý, proto se turistů vůbec nebojí. Rádi bychom jelena odkoupili a přesunuli ho do obory. S odstřelem rozhodně nesouhlasíme," řekl ČTK Vostradovský.

Výběh s jeleny na NC Kvilda bude uzavřen minimálně do 10. března. Důvodem uzavření výběhu je problematické chování jelena. Informovala o tom Správa Národního parku Šumava. Přesto výběh s rysy a budova Návštěvnického centra jsou i nadále v provozu.

 

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist