https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-pravidlech-pro-narodni-parky-snemovna-zatim-nerozhodla-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O pravidlech pro národní parky Sněmovna zatím nerozhodla

22.2.2017 12:00 | PRAHA (ČTK)
V debatě zatím vystupovali zejména zastánci senátní verze, která by podle kritiků naopak mohla vést až ke konci národních parků v Česku. Kdy se poslanci k předloze vrátí, zatím není jasné.
V debatě zatím vystupovali zejména zastánci senátní verze, která by podle kritiků naopak mohla vést až ke konci národních parků v Česku. Kdy se poslanci k předloze vrátí, zatím není jasné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O sporných nových pravidel pro národní parky včera Sněmovna nerozhodla. Diskusi o novele o národních parcích přerušili opoziční občanští demokraté, kteří si vzali přestávku do konce jednacího dne. V debatě zatím vystupovali zejména zastánci senátní verze, která by podle kritiků naopak mohla vést až ke konci národních parků v Česku. Kdy se poslanci k předloze vrátí, zatím není jasné.
 

Senátní změní předlohy podpořil v dolní komoře prezident Miloš Zeman, kterou ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) naopak označil za masakr motorovou pilou. "To si dovolil hodně," komentoval jeho slova jihočeský poslanec ODS Jan Zahradník, podle kterého obyvatelé nejsou takoví teroristé, aby se do národního parku s motorovou pilou vydali.

Stejně jako Zeman pokládá Zahradník bezzásahovost za experiment, za který není nikdo odpovědný, aby skládal účty. "Vyhlásíme divočinu na více než polovině území a pak se budeme divit, co se bude dít," uvedl.

Plzeňský poslanec ČSSD Václav Votava se o senátních úpravách vyjádřil jako o skutečném kompromisu. Ohradil se proti obavám, že Šumava by snad byla zabetonována a postavily by se tam lunaparky. "Musí se vzít v potaz, že na Šumavě žijí také lidé," zdůraznil.

Horní komora chce v novele o ochraně přírody například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Kritici poslaneckého znění předlohy mluví hlavně o Šumavě. Bez senátních úprav podle nich zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist