https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-suseny-kravsky-trus-je-v-indii-zajem-prodava-se-i-pres-internet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O sušený kravský trus je v Indii zájem. Prodává se i přes internet

30.12.2015 01:12 | DILLÍ (ČTK)
V Indii se kravský trus po staletí využívá jako palivo, ať už na topení, vaření nebo hinduistické rituály
V Indii se kravský trus po staletí využívá jako palivo, ať už na topení, vaření nebo hinduistické rituály
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stejně jako zákazníci po celém světě rovněž Indové rádi nakupují na internetu. Mimořádně na odbyt jde i jedno neobvyklé zboží - sušený kravský trus, který se v zemi používá jako levné palivo.
 

Bochníky kravského trusu smíchaného se senem a sušené na slunci vyrábějí především ženy ve venkovských oblastech, kde se také nejčastěji používají. Internetoví obchodníci jako je Amazon či eBay se ale nyní zaměřují na rostoucí městskou populaci. Někteří obchodníci nabízejí množstevní slevy a dokonce i dárková balení.

V Indii se kravský trus po staletí využívá jako palivo, ať už na topení, vaření nebo hinduistické rituály. Navršené hromady trusu jsou na venkově všudypřítomné. Používají se také jako přírodní hnojivo.

Poptávka po nich vzrostla především během nedávného svátku světel diválí, říká Radika Agarvalová, zástupkyně jednoho z největších indických internetových obchodů ShopClues. Jeden den se bochníky trusu na ShopClues vyprodaly.

"Během diválí je po nich velká poptávka, neboť lidé (provádějí rituály) doma i na pracovišti," cituje Agarvalovou agentura AP. S chladným počasím se lidé během venkovních akcí podle ní stále častěji zahřívají při ohních. A navíc - ti obyvatelé měst, kteří vyrostli na venkově, zápach trusu mají rádi. "Připomíná jim to staré časy."

Internetoví obchodníci se rovněž shodují, že lidé si sušený kravský trus kupují i pro další obřady, kde je potřeba oheň, například pro začátek nového roku a pro jeden zimní festival na severu země.

Trus je k mání v sadách po dvou až deseti kusech, přičemž každý bochník váží asi 200 gramů. Ceny se pohybují od 100 do 400 rupií (37 až 149 Kč) za sadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist