https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-si-oddechly-prehrady-nebudou?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Obce si oddechly, přehrady nebudou

27.12.2006 | ZLÍN | MF Dnes
Obce a města ve Zlínském kraji, kde měly vzniknout vodní nádrže, si mohou oddychnout. Alespoň prozatím.
 
Ministerstvo zemědělství totiž stáhlo svůj záměr postavit zhruba 200 přehrad po celé republice. Takzvaný Plán hlavních povodí ČR, který chtěla 22. prosince projednat vláda, vyvolal vlnu nevole mezi ekology i starosty.

Ve Zlínském kraji se počítalo s výstavbou osmnácti vodních nádrží. Například ve Vlachovicích, Velkých Karlovicích nebo Vizovicích.

Většině měst a obcí, jichž by se plán dotkl, se záměr nelíbil, protože by vodě musela ustoupit část zástavby. Proto teď jeho odložení vítají. „Rozhodně bude lepší, když se celý záměr ještě pořádně prodiskutuje s těmi, kterých se týká. Určitě tím zmizí napětí a nebude se rozhodovat o nás bez nás,“ je přesvědčena starostka Vizovic Alena Marvanová. Obcím a městům vadilo, že s nimi ministerstvo plán na výstavbu přehrad předem neprojednalo. Proto proti němu podala řada z nich připomínky. Hlasitě se ozvali také ekologové, podle kterých by vodní nádrže nešetrně poznamenaly životní prostředí.

„Teprve díky tlaku obcí a lobbováním přímo u ministrů se podařilo šílený plán zastavit,“ uvedl za iniciativu Stop přehradě! Jan Beránek.

Ministryně zemědělství Milena Vicenová uvedla na internetových stránkách jako jeden z hlavních důvodů stažení plánu skutečnost, že „...je potřebné zapojit ostatní sektory hospodářství, kraje a obce“.

Ekologové projekt ministerstva zemědělství od začátku považují za megalomanský. A říkají, že jsou to jen oprášené plány ze sedmdesátých let minulého století.

Ve Vlachovicích měly vzniknout dvě přehrady

Například v malé obci Vlachovice a jejím blízkém okolí měly vzniknout dokonce dvě velké přehrady.

Ta větší, o rozloze téměř čtyři sta hektarů, zasahovala i do chráněného území. Menší byla navržena na ploše, kde stojí několik pasekářských domů.

Plánovaná velká vodní nádrž ve Vizovicích zasahovala také na katastr obcí Bratřejova a Lhotska. Kdyby se začala stavět, padly by jí za oběť rodinné domy i sídla firem.

Ve Velkých Karlovicích by vodě musely ustoupit hotely i rodinné domy.

„Absolutně s tím nesouhlasíme,“ prohlásil opakovaně starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík. „Konečně rozumná reakce ministerstva. Doufám, že jeho další postup už bude serióznější,“ říká dnes.

Ministerstvo zemědělství, které plán výstavby přehrad pod názvem Plán hlavních povodí ČR prosazuje, argumentuje hlavně tím, že je třeba mít zásobárny pitné vody, ochranu proti povodním a regulované toky.

„Nejde o novinku, která by spadla z čistého nebe. Jde o veřejný dokument, který má svou dlouhou historii. Nyní došlo pouze k jeho revizi. O výstavbě přehrad se dá uvažovat až v horizontu padesáti let a více,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.

Jurčík: Stát si chce jen pohlídat území

„Stát si chce schválením dokumentu jen pohlídat území, na kterých by někdy v budoucnu přehrady mohly stát. Jde o to, aby se tam nestavěly dálnice či ropovody. Výstavbě rodinných domů nikdo bránit nebude,“ uvedl před časem radní Zlínského kraje Vojtěch Jurčík.

Starostové i ekologičtí aktivisté se bojí toho, že pokud by se přehrady jednou dostaly do územních plánů obcí a měst, mohlo by to způsobit jejich útlum.

Navíc podle nich nemovitosti v místě budoucí vodní plochy ztratí na ceně a nové tam nikdo nebude chtít stavět.

„I když stavební uzávěra nebude platit, přinese perspektiva možné stavby přehrady velkou nejistotu. Mladé rodiny si zde stěží budou zařizovat bydlení a raději odejdou jinam,“ je přesvědčen Beránek.
reklama

 
Milan Libiger

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist