https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-vyzvaly-premiera-aby-zastavil-hledani-mista-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce vyzvaly premiéra, aby zastavil hledání místa pro úložiště

24.3.2017 12:43 | PRAHA (ČTK)
Vytipované lokality pro trvalé úložiště jaderného odpadu.
Vytipované lokality pro trvalé úložiště jaderného odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SÚRAO
Platforma proti hlubinnému úložišti, kterou loni v říjnu založilo 14 obcí a 11 spolků z celé ČR, se včera obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s výzvou, aby zastavil současné hledání lokality pro hlubinné úložiště jaderných odpadů. Nejprve je potřeba ukotvit potřebná pravidla a zákonné garance, uvedla platforma ve svém prohlášení.
 

"Kontaktovali jsme ho (premiéra) zrovna v době, kdy Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) opět přehodnotila svůj postup a odvolala se proti rozhodnutím ministerstva životního prostředí, kterým nebyla prodloužena platnost průzkumných území," uvedl Petr Klásek, mluvčí platformy a starosta pošumavských Chanovic, v jejichž okolí je jedna ze zvažovaných lokalit Březový potok.

"V důsledku chyb SÚRAO dnes už neexistují průzkumná území pro geologické průzkumy ve vytipovaných lokalitách a nebyly provedeny zdaleka všechny potřebné průzkumy," uvedla platforma. SÚRAO přesto chce podle dílčích dat vybrat příští rok místa pro další a hlubší geologické práce. "Tím jsou však jasně zpochybněna geologická a související bezpečnostní kritéria výběru úložiště," stěžují si starostové. Postup státu podle nich vyvolává nedůvěru v průhlednost procesu i nejistotu, zda nalezené místo zaručí nejlepší dostupnou bezpečnost na stovky tisíc let.

Na podporu svých cílů pořádá platforma v sobotu 22. dubna celostátní Den proti úložišti, řadu akcí ve všech sedmi zvažovaných a zkoumaných lokalitách v Česku.

Platforma poukazuje na to, že dosud není schválená nová vládní koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem, která by porovnala a zvážila rizika a přínosy možných řešení. Příprava několik let slibovaného zákona, který má řešit zapojení obcí do výběru úložiště, byla odložena na dobu po volbách. K dalšímu výběru lokalit ze strany SÚRAO by tak mělo dojít opět bez lepší garance práv pro samosprávy a občany, uvedla platforma.

Areál hlubinného úložiště s podzemní plochou 300 hektarů a nadzemním deseti- až 20hektarovým areálem by měl podle cen z roku 2010 přijít na 105 až 110 miliard korun. SÚRAO, které po dokončení průzkumů území koncem roku 2018 má zúžit počet lokalit na čtyři, navrhne finální místo pro stavbu do roku 2025. Definitivní slovo k úložišti, které by mělo začít fungovat po roce 2065, dá vláda kolem roku 2050.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist