https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obchod-s-hady-do-chovnych-stanic-jsou-prodavani-hadi-uloveni-ve-volne-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obchod s hady: do chovných stanic jsou prodáváni hadi ulovení ve volné přírodě

16.12.2011 01:16 | JAKARTA/PÍSEK (Ecomonitor)
Krajty zelené činí jejich různorodé variace zeleného zabarvení velmi oblíbené mezi chovateli po celém světě.
Krajty zelené činí jejich různorodé variace zeleného zabarvení velmi oblíbené mezi chovateli po celém světě.
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Chovné plazí farmy mají uspokojovat poptávku po exportu exotických plazů a snížit tak tlak na volnou přírodu. Právě zveřejněná studie však odhaluje, že do chovných stanic se ve velké míře dostávají tisíce hadů ulovených v džungli, píše ScienceDaily.
 

Vědci z univerzity v New South Wales (UNSW) zkoumali obchod s hady, konkrétně s krajtami zelenými. Podle jejich zjištění se do chovných stanic dostávají hadi ulovení v indonéské části Papui Nové Guineji a Maluku.

Krajty zelené činí jejich různorodé variace zeleného zabarvení velmi oblíbené mezi chovateli po celém světě. Vysoká poptávka ale znamená jedině jasný signál pro pytláky a pašeráky, kteří se snaží nasytit trh. Podle výsledků studie, která se zaměřila na mapování trhu s exotickými domácími mazlíčky, pochází až 80 % veškerých hadů exportovaných z Indonésie z nelegálního odchytu ve volné přírodě. Krajty zelené pocházející z pralesů se po převozu do chovné stanice během chvilky stanou plazy „odchovanými v zajetí“.

Indonésané prodají ročně desítky druhů plazů s označením „odchováno v zajetí“, pocházejících ale na zakázku přímo z divočiny. Jessica Lyons a Daniel Nausch z UNSW, kteří za odhalením stojí, píšou ve své práci: „Pokud přeneseme data měsíční nabídky exotických obchodů v Indonésii, zjistíme, že ročně se v přírodě musí nasbírat 5337 krajt zelených.“ Export krajt je nejmarkantnější případ, nejedovatý a chovatelsky vděčný had totiž představuje lákavou pobídku. Chovné stanice se tak stávají centry nelegálního obchodu s hady nachytanými v přírodě.

Jenže sběr plazů v přírodě decimuje původní populace. Podle badatelů z UNSW si už sami obchodníci povšimli nedostatku dospělců, které by mohli prodávat. To svědčí o vyčerpání a přelovení krajt zelených ve volné přírodě. Hadi z divočiny navíc jen velmi špatně snášejí transport. „Zdravotní stav exportovaných jedinců je žalostný,“ tvrdí autoři. „Pozorovali jsme stovky hadů trpících podvýživou, avitaminózou a symptomy chorob a infekcí.“

Jenže kde jsou velké peníze, je možné všechno. Obchodníci vědomě odebírají od sběračů nachytané krajty a ty následně vydávají za vlastní odchov. Tím se jejich další prodej legalizuje. Nedostatečný systém kontroly a korupce to jen usnadňují. Vypořádat se s „praním“ původu krajt zelených by přitom nemuselo být těžké. Lyonsová a Nausch například navrhují, aby se k listu o původu dodávaly ještě skořápky vejce, ze kterých se měl údajný domácí odchovanec vylíhnout.

„Další pokračování existence chovných stanic je nutné přehodnotit,“ píše se ve zprávě. „Stanice, které měly přispět k zamezení pašování exotických plazů nasycením trhu z domácích odchovů, se samy staly centry nelegálního obchodu. Pašeráci nalezli v chovných stanicích levnou alternativu legalizace nasbíraných zvířat. Původní cíl ochrany přírody to rozhodně nenaplnilo.“

Článek byl uveřejněn 21. 11. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem „Snake laundering rampant in the Indonesian reptile export market“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist