https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obec-jiretin-pod-jedlovou-a-mikroregion-se-zameri-na-turistiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obec Jiřetín pod Jedlovou a mikroregion se zaměří na turistiku

10.2.2001 14:40 | JIŘETÍN POD JEDLOVOU (ČIA)
Celkem padesát projektů pro rozvoj turistického a cestovního ruchu dosud připravila obec Jiřetín pod Jedlovou v okrese Děčín, která byla v roce 1998 vyhlášena Vesnicí roku v rámci České republiky. Z toho je deset projektů společných s dalšími sedmi obcemi pod Lužickými horami, se kterými Jiřetín tvoří mikroregion Tolštejn. Většina projektů počítá s úzkou spoluprací s vedením Národního parku České Švýcarsko . Pro ČIA to uvedl starosta Jiřetína Josef Zoser.
 

"Za uplynulých deset let se nám podařilo uložit veškeré inženýrské sítě včetně elektřiny pod zem a dokončením výstavby vodovodu a plynovodu jsme ukončili první etapu přeměny infrastruktury v minulosti zaostalé vesnice. V současnosti máme dvě nové komunální čistírny odpadních vod a během letošního roku dokončíme obecní komunikace, abychom se pak mohli věnovat zkrášlování obce," dále informoval Zoser.

V Jiřetíně pod Jedlovou v průběhu 90. let dokončili sportovní areál s venkovním plaveckým bazénem, tenisovými kurty a ubytovacím zařízením. Pokračuje obnova sakrálních staveb a stavení lidové architektury, turistům byla zpřístupněna muzejní štola sv. Jana Evangelisty.

Jiřetín se chce v budoucnu stát příměstkou rekreační oblastí nedalekého hraničního města Varnsdorf a přilehlé části Saska. V blízkosti Jiřetína jsou na úpatí Lužických hor k dispozici dva lyžařské vleky a uvažuje se o výstavbě sedačkové lanovky na Jedlovou. Jeden z projektů navrhuje propojení turisticky zajímavých míst regionu přeshraničním horským vláčkem. Reálnější je ovšem pro nejbližší léta zřízení nových cyklotras a jejich označení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist