https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-koupili-cast-rezervace-zbytka-chteji-obnovit-slate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři koupili část rezervace Zbytka, chtějí obnovit slatě

14.2.2018 08:00 | BOHUSLAVICE (ČTK)
V rezervaci byl potvrzen výskyt vzácných druhů brouků, třeba lesáka rumělkového, motýlů a dalšího hmyzu. Mezi obojživelníky vyniká kuňka ohnivá (na obrázku), z ptáků slavík nebo žluva.
V rezervaci byl potvrzen výskyt vzácných druhů brouků, třeba lesáka rumělkového, motýlů a dalšího hmyzu. Mezi obojživelníky vyniká kuňka ohnivá (na obrázku), z ptáků slavík nebo žluva.
Český svaz ochránců přírody je od pondělí vlastníkem téměř dvou hektarů pozemků v přírodní rezervaci Zbytka u Bohuslavic na Náchodsku, která má celkovou rozlohu přes 79 hektarů. Ochranáři jsou tak opět o něco blíže obnově slatí, lesa a tůní. V příštích letech by chtěli vykoupit dalších asi pět hektarů. Většina pozemků v botanické lokalitě patří soukromým vlastníkům. Včera to řekl David Číp z Velkojaroměřského pozemkového spolku.
 

"Daleko lépe bychom teď měli dosáhnout cílů ochrany přírody, o které se tam několik desetiletí usiluje. Rezervace Zbytka je botanicky jednou z nejcennějších lokalit ve východních Čechách. Bohužel část druhů už vyhynula. Přispělo k tomu třeba i odvodnění lokality nebo že to tam zarostlo nálety. Místo, které se nám podařilo vykoupit, bylo slatiniště. Chtěli bychom ho obnovit," řekl Číp.

Koupené pozemky o výměře 1,8 hektaru zahrnují i staré opukové lomy, kde by si ochranáři v budoucnu představovali tůně pro obojživelníky, bývalý takzvaný selský les, který by chtěli zachovat, a dvě menší louky. O území bude pečovat Velkojaroměřský pozemkový spolek. "V příštích letech bychom chtěli vykoupit ještě asi pět hektarů," uvedl Číp. Podle něj není cílem ochranářů vlastnit celou rezervaci, ale jen ta nejohroženější místa. "V rezervaci není vše špatně, nepotřebujeme vlastnit celou lokalitu. Jsou tam místa, která fungují v dobrém režimu," uvedl Číp. Téměř dva hektary půdy v rezervaci podle něj stály zhruba 230.000 korun. Ochranáři je zaplatili z peněz z veřejné sbírky, která za tímto účelem byla vyhlášena.

Zbytka je přírodní rezervací od roku 1994. Díky tomu se podařilo ochránit a obnovit louky, naopak se dosud nepodařilo obnovit slatiniště. Z původních minimálně osmi hektarů slatinišť dnes přežívá několik stovek metrů čtverečních. Území rezervace pokrývají střídavě lesní porosty, vlhké a sušší louky, zbytky unikátních slatinišť.

Botanici považují Zbytku za jednu z nejcennějších lokalit východních Čech. Bylo tam nalezeno 700 druhů rostlin, z těch nejvzácnějších třeba violka vyvýšená, huseník hajní či zvonečník hlavatý. Roste tam i několik druhů orchidejí a kosatec sibiřský. V rezervaci byl potvrzen výskyt vzácných druhů brouků, třeba lesáka rumělkového, motýlů a dalšího hmyzu. Mezi obojživelníky vyniká kuňka ohnivá, z ptáků slavík nebo žluva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist