http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-lakaji-dropa-velkeho-k-navratu-do-nasi-prirody-zatim-se-mu-nechce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Ochranáři lákají dropa velkého k návratu do naší přírody. Zatím se mu nechce

9.11.2016 10:08 | ZNOJMO (ČTK)
Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech.
Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech.
Ochranáři společně se zemědělci na Znojemsku se dva roky snaží o návrat vzácného dropa velkého do tamní přírody. Zatím se to nezdařilo. Dropové patří k nejtěžším létajícím ptákům na světě, vážit mohou až 15 kilogramů. Hnízdí v Rakousku, z něhož by se mohli rozšířit na Moravu, odkud zmizeli asi před dvaceti lety. K návratu ptáka má pomoci změna v hospodaření zemědělců, ta ale zatím přilákala jinou zvířenu, řekl Stanislav Koukal z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

 

Agentura se před dvěma lety dohodla se zemědělskou firmou Agrospol Hrádek, která hospodaří i na státních pozemcích. Vyčlenila z nich sto hektarů, na kterých se pokusila vytvořit ideální podmínky pro zahnízdění dropů z Rakouska. Na pozemku zemědělci vyseli speciálně navrženou mozaiku plodin zahrnující jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanku, řepku, vojtěšku, ozimou pšenici i krmnou kapustu. Nepoužívají ani chemická hnojiva a pesticidy, na ploše omezili pohyb lidí. Drop ale zatím stále hnízdí jen u sousedů na jihu.

"V Rakousku je populace dropa stabilní a šance, že se k nám vrátí, tu je," řekl Koukal. Doplnil, že příroda tu dostala prostor a ten zatím využila jiná zvířena. Podle Ivana Martince z Agrospolu jde především o četné hnízdění koroptví, bažantů, klidu si podle něj na ploše užívá i srnčí zvěř. "Těch sto hektarů je velká plocha, změna v hospodaření je tu hodně znát. Celé se to tu oživilo. Návrat dropa je ale během na dlouhou trať," uvedl.

Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožený především změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivním využíváním ploch, které se dříve nechávaly ladem, likvidací hnízd zemědělskou technikou či rušením. V 70. letech minulého století se počet dropů na Znojemsku odhadoval na 40 jedinců, po roce 1996 byl však zaznamenán jediný případ hnízdění.

Drop začal mizet v 90. letech takřka ze všech zemí bývalého východního bloku. V Polsku, Moldavsku, Bulharsku, Rumunsku a balkánských zemích kromě Srbska a Černé Hory přestal hnízdit úplně. Na Slovensku žilo před deseti lety jen asi 20 dropů, v roce 1972 jich tam ornitologové napočítali šest stovek.

lip kš

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist