https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-s-dobrovolniky-secou-v-bilych-karpatech-louky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody s dobrovolníky sečou v Bílých Karpatech louky

3.7.2017 04:00 | VAL. KLOBOUKY (ČTK)
Kromě udržování krajiny mají podle něj tradiční setkání za cíl zachovávat spojení člověka s přírodou. Akce se koná 37. rokem, řada lidí přijíždí opakovaně, složení účastníků je čím dál pestřejší. / ilustrační foto
Kromě udržování krajiny mají podle něj tradiční setkání za cíl zachovávat spojení člověka s přírodou. Akce se koná 37. rokem, řada lidí přijíždí opakovaně, složení účastníků je čím dál pestřejší. / ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ochránci přírody s dobrovolníky zahájili v sobotu kosení vzácných luk v přírodní rezervaci Bílé Potoky u Valašských Klobouk v Bílých Karpatech. Za dva týdny zvládnou s kosou v ruce asi osm hektarů. Akce se koná 37. rokem, řada lidí přijíždí opakovaně, složení účastníků je čím dál pestřejší. Navíc jezdí už i lidé, kteří zde začínali, se svými dětmi a rodinami, řekl předseda Českého svazu ochránců přírody Kosenka ve Valašských Kloboukách Miroslav Janík.
 

"Lokalita je nesmírně bohatá rozmanitostí sušších míst s orchidejemi a léčivými druhy i živočišných druhů, kteří jsou vázáni na mokřad. Jeden druh chrostíka je karpatským endemitem, to znamená, že nežije jinde na planetě než tady," uvedl Janík, podle kterého jde také o krajinářsky atraktivní území. Ruční sečení pomáhá zachovat druhové bohatství Bílých Karpat, louky by bez péče člověka zarostly.

Také v přírodní rezervaci jsou však podle Janíka vidět změny, zejména ubývání vody. "Tohle je typická mokřadní lokalita, jedna z nejcennějších částí je mokřad, který chráníme a udržujeme, a vidíme, jak je to vyschlé, jak ubývá vody, přestože byla bouřka. Všude je vidět, že voda začíná v kraji chybět. Taky jsme konstatovali, že letos není skoro žádná rosa," uvedl Janík.

Kromě udržování krajiny mají podle něj tradiční setkání za cíl zachovávat spojení člověka s přírodou. "Proto to sečeme kosami, aby se tady lidé mohli setkat a sdílet to," uvedl Janík. Na loukách v sobotu pracovalo asi 35 lidí. "Jen asi třetina jsou domácí a z okolí, zbytek je z celé republiky, vždy se objeví i někdo ze zahraničí. Letos je to Ukrajina, což je zajímavé, protože pro ně to je ještě životní nutnost, my už to chráníme jako tradici. Je tady i muž z Íránu, který žije v České republice," uvedl Janík.

Šestým rokem přijela Iveta z Ostravy. Lákají ji přátelé, čerstvý vzduch i relax prací. "Je to fyzicky náročné, je to únavné, ale je to zároveň něčím povznášející. Hlavně když tady začnou na kopci zpívat, je tady taková pospolitost, nikdo nežene, je to takové spíše přátelské setkání," uvedla žena. Sedmým rokem přijela také Vendula z Prahy. "Přijela jsem sem kdysi náhodou, když mě nalákala kamarádka, chtěla jsem jet na dva dny a zůstala jsem zde 14 dní. Od té doby se každý rok vracím, je to nejlepší akce léta," uvedla.

Naučit se zacházet s kosou není podle Janíka tak náročné, organizátoři vždy připraví školu sečení. "Ukazujeme si styly, jak se seče, jak se kosa připravuje, jak se kuje," řekl Janík, podle kterého však není důležité jen louky poséct, ale také vše usušit a uklidit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist