http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odchov-trojcat-rosomaka-v-brnenske-zoo-se-dari-vyhrano-ale-neni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Odchov trojčat rosomáka v brněnské zoo se daří, vyhráno ale není

27.2.2017 12:00 | BRNO (ČTK)
ilustrační foto / Rosomák je po vydře mořské druhou největší kunovitou šelmou, může dosáhnout až délky jednoho metru.
ilustrační foto / Rosomák je po vydře mořské druhou největší kunovitou šelmou, může dosáhnout až délky jednoho metru.
Tři mláďata rosomáka sibiřského, která se v brněnské zoo narodila na přelomu ledna a února, se mají čile k světu. Z nory ještě nevylezla. Návštěvníci je, když se odchov vydaří, uvidí za měsíc až dva. ČTK to řekla mluvčí zahrady Gabriela Tomíčková.
 

Mláďata porodila samice Nataša, která už loni vyvedla na svět vůbec první mládě rosomáka narozeného v českých a slovenských zoologických zahradách. "Nataša svoji březost v obou případech úspěšně tajila, chovatelům zoo připravila vždy velké překvapení," řekla mluvčí.

V brněnské zoo žije od roku 2010 jeden pár rosomáků, a to samec Ivan, který se narodil v roce 2008 v norském Kristiansandu, a samice Nataša. Ta se narodila v roce 2010 v Moskvě. První mládě páru, sameček Vasil, přišel na svět loni 2. března. Letos v únoru byl na doporučení koordinátora evropského záchovného programu umístěn v Zoo Amneville ve Francii.

"Přepravovali jsme ho v bedně v osobním automobilu, vůbec se mu z ní nechtělo a nějakou dobu trvalo, než z ní ve Francii vylezl. Ale teď už objevuje nový výběh a seznamuje se s novými ošetřovateli. A co je podstatné, přijímá potravu. To je známka toho, že změnu přijal," řekla kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Nová trojčata stále zůstávají v noře. Ošetřovatele ještě neznají ani jejich pohlaví, snaží se Natašu zbytečně nevyrušovat. "Mláďata jsou ještě malá a může se stát cokoliv. Za úspěšný můžeme odchov považovat v momentě, kdy je máma vyvede ven," řekla mluvčí. To se předpokládá za měsíc až dva. Záležet ale bude i na počasí.

Rosomák je po vydře mořské druhou největší kunovitou šelmou, může dosáhnout až délky jednoho metru. Obývá především území tajgy a tundry severní polokoule, žije v severní Kanadě, na Aljašce či v západním Rusku a na Sibiři. Živí se převážně mršinami a vejci. Je samotář, v lidské péči se může dožít až 19 let.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama



Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist