https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizatori-akce-uklidme-cr-cekaji-pomoc-statisice-dobrovolniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Organizátoři akce Ukliďme ČR čekají pomoc statisíce dobrovolníků

29.3.2017 04:00 | PRAHA (ČTK)
Loni se akce účastnilo při 2066 úklidech 86.000 dobrovolníků, z toho zhruba dvě třetiny dětí. Města, obce a volná krajina se tak zbavily 1634 tun povalujícího se odpadu. Vytřídilo se na 377 tun skla, plastu a papíru. / ilustrační foto
Loni se akce účastnilo při 2066 úklidech 86.000 dobrovolníků, z toho zhruba dvě třetiny dětí. Města, obce a volná krajina se tak zbavily 1634 tun povalujícího se odpadu. Vytřídilo se na 377 tun skla, plastu a papíru. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Až sto tisíc dobrovolníků by letos rádi přilákali k jarnímu úklidu ve volné přírodě, ale i městech nebo na řekách organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Organizace Ekosmák a Český svaz ochránců přírody (ČSOP) zvou zájemce hlavně na sobotu 8. dubna, ale i v dalších termínech během celého jara.
 

Zatím se k akci přihlásilo se svým úklidem 1700 organizací i jednotlivců. Nahlášeno je například 300 školních akcí a 450 obecních. Ochránci přírody nyní pořadatelům rozesílají tisíc balíků s rukavicemi, pytli a také s reflexními vestami pro práci u silnic, řekl novinářům ředitel kanceláře ČSOP Petr Stýblo.

Nově bude pořadatelům úklidových akcí k dispozici příručka. "Jednak radí s úklidem. Také upozorňuje na to, že řada z těch věcí, které končí v našich pytlích, nemusela vůbec vzniknout," uvedl Stýblo s tím, že akce má mít i osvětový charakter. Její součástí bude také fotosoutěž nebo soutěž o nejzajímavější nalezenou raritu. Pořadatelé jednotlivých úklidů dostanou tričko.

Loni se akce účastnilo při 2066 úklidech 86.000 dobrovolníků, z toho zhruba dvě třetiny dětí. Města, obce a volná krajina se tak zbavily 1634 tun povalujícího se odpadu. Vytřídilo se na 377 tun skla, plastu a papíru. Letos by pořadatelé chtěli přivítat sto tisíc dobrovolníků. Za příklad dávají Slovinsko, kde se obdobné akce účastní desetina všech obyvatel.

"Jestliže Slovinci byli na úklid schopni dostat milion lidí, tak nevím, proč bychom to nedokázali i my," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jehož úřad akci dlouhodobě podporuje.

V Česku se akce uskuteční třeba i ve věznicích. Ve čtvrtek 6. dubna budou na pražském Petříně uklízet prodavači časopisu Nový prostor, dalších akcí se zúčastní například zaměstnanci různých ambasád či velkých firem.

V Krkonoších budou mít dobrovolníci zdarma lanovku na Sněžku a část z nich i ubytování. Loni v Krkonoších při úklidech lidé nasbírali deset tun odpadků. "Největší problém jsou papírové kapesníčky," uvedl na tiskové konferenci Michal Skalka ze správy parku. Termín úklidu v parku zatím přesně určen není, čeká se, až tam roztaje sníh.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jakub Kašpar

29.3.2017 09:48
Termín akce v Krkonoších určený je. Je to Den Země - 22. duben. Tady je pozvánka: www.krnap.cz/kalendar-akci/1078. Redaktorka ČTK přehlédla informaci o termínu v tiskové zprávě. V databance ČTK už by měla být opravená verze zprávy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist