https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oscarovy-film-o-lovu-delfinu-vyvolava-dalsi-kontroverze-pise-el-mundo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřOscarový film o lovu delfínu vyvolává další kontroverze, píše El Mundo

7.11.2010 16:31 | TOKIO/HODONÍN (Ecomonitor)
Film sestavený ze záběrů skrytých kamer zachycuje každoroční tradiční lov delfínů v japonské zátoce Taiji. Rybáři v mělké vodě zálivu zabijí harpunami na 2000 delfínů. Film silně oslovil veřejnost, nikoliv však samotné aktéry. Diskuse, kterou snímek vyvolal, měla otevřít problematiku pojetí „tradičního“ lovu v moderním světě, popisuje článek na serveru El Mundo.
 

Otevřená debata vedoucí ke shodě zainteresovaných stran se však nekonala. Japonská lovná kvóta delfínů nadále zůstává 20 000 kusů ročně. Místní rybáři z vesnic při zátoce Taiji, reprezentovaní Katsutoshim Miharou, se obávali o své živobytí. Mihara tvrdí, že místní lidé jsou sami odpovědní za svá rozhodnutí, a způsob lovu považuje za vyjádření vlastní, svébytné a století trvající tradice.

Scott West, zastupující ekologické aktivisty, uznal význam tradic v moderním světě, ale upozornil na to, že některé věci je nutné v průběhu věků změnit. K bouřlivé diskusi mezi aktivisty a rybáři nebyli z bezpečnostních důvodů připuštěni ani žurnalisté, což jen podpořilo fámy o úrovni celého jednání.

„Lov delfínů je dědictvím japonské kultury získané po předcích,“ řekl tiskový mluvčí vlády Yoshito Sengoku. Podle něho je bez ohledu na rozsáhlou mezinárodní kritiku tradicí i lov velryb při pobřeží Antarktidy.

Článek byl uveřejněn na serveru El Mundo pod názvem „La matanza de delfines continúa“ dne 2. 11. 2010


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist