https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oteplovani-pry-ohrozuje-obyvatelnost-zemi-perskeho-zalivu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oteplování prý ohrožuje obyvatelnost zemí Perského zálivu

28.10.2015 01:12 | BOSTON (ČTK)
Zatímco v bohatých zemích Perského zálivu obyvatelstvo extrémní podmínky může přečkat v klimatizovaných prostorách, v chudých oblastech jako je třeba Jemen to bude těžší, a to zejména pro starší osoby a děti. Ilustrační snímek.
Zatímco v bohatých zemích Perského zálivu obyvatelstvo extrémní podmínky může přečkat v klimatizovaných prostorách, v chudých oblastech jako je třeba Jemen to bude těžší, a to zejména pro starší osoby a děti. Ilustrační snímek.
Zemím v oblasti Perského zálivu, která je srdcem těžby ropy, hrozí vlny horka, v nichž člověk nemůže přežít. Vyplývá to z vědecké studie Massachusettského technického institutu (MIT) publikované v odborném časopise Nature Climate Change. Extrémní horko se bude týkat Abú Zabí, Dubaje, Dauhá, měst na pobřeží Íránu a může ohrozit rovněž účastníky poutí do Mekky. Jestliže lidé nezastaví klimatické změny, budou po roce 2070 dny, které nyní považujeme za extrémně teplé, prý téměř každodenní realitou.
 

Profesoři Jeremy Pal a Elfatih Eltahir, kteří se na studii podíleli, tvrdí, že mnoho oblastí Perského zálivu se v budoucnu může začít podobat nehostinné Afarské pánvi, známé z afrického pobřeží Rudého moře, Tam dnes není trvale obývané lidské sídlo. Pokud se ale podaří omezit množství oxidu uhličitého, je možné tomuto vývoji zabránit. Letos teploty v zemích Perského zálivu, kde rychle přibývá obyvatelstva, dosáhly 50 stupňů Celsia a vedly k úmrtí mnoha lidí.

"Doufáme, že tato informace pomůže zemím z oblasti vysvětlit, že omezení produkce oxidu uhličitého je v jejich zájmu. Je v jejich zájmu podpořit opatření, která pomohou omezit koncentraci CO2," citoval Eltahira britský list The Guardian.

Studie popisuje vliv vysoké koncentrace CO2 v ovzduší na index WBT, což je údaj pro kombinaci vysoké teploty a vysoké vlhkosti vzduchu. Při hodnotě WTB nad 35 stupňů ztrácí i zdravý lidský organismus schopnost ochladit se pocením, což může mít už do šesti hodin fatální následky. Pro méně zdatné jedince tento stav nastává už při hodnotách blížících se k 35 stupňům. WBT 35 stupňů je kombinací teploty 46 stupňů Celsia a padesátiprocentní vlhkosti vzduchu. K těmto podmínkám se letos v červenci přiblížil jihoíránský Bandar Máhšahr.

Z počítačových modelů vyplývá, že fatální hodnoty WBT se mohou po roce 2070 na pobřeží Perského zálivu opakovat každých deset nebo dvacet let. V tamních městech bude v létě běžná teplota 45 stupňů a ve městě Kuvajt může v některých letech dosáhnout 60 stupňů.

U východního pobřeží Rudého moře, v Saúdské Arábii, kde leží Mekka a Džidda, projekce počítají s tím, že tam WBT nepřekročí fatálních 35 stupňů, ale dosáhnou 32 nebo 33 stupňů. Bude tedy riskantní projít všemi rituály pouti do Mekky, z nichž jeden je například celodenní dlení na pahorku Arafát.

Zatímco v bohatých zemích Perského zálivu obyvatelstvo extrémní podmínky může přečkat v klimatizovaných prostorách, v chudých oblastech jako je třeba Jemen to bude těžší, a to zejména pro starší osoby a děti. Modely počítají s tím, že v Jemenu může WBT dosáhnout 33 stupňů.

Christoph Schär ze Švýcarského technologického institutu v Curychu (ETH) připomenul úmrtí za minulých vln horkého počastí - roku 2003 v Evropě zemřelo 30.000 lidí, roku 2010 v Rusku 50.000 lidí. Výzkum Massachusettského technického institutu podle něj poukázal na to, že vlny horka mohou být v budoucnu smrtelné pro kohokoli, i pro mladší a zdravé osoby. Studie podle něj poukazuje na nebezpečí vlivu oteplování na zdraví člověka a na to, že změny mohou nastat rychleji, než se původně počítalo.

Ohroženost oblastí Perského zálivu je dána specifiky tamního počasí - v létě je tam jasno, takže slunce rychle ohřívá mořskou vodu, která je mělká a ohřeje se dříve než voda v oceánech. To je příčinou vysoké vlhkosti vzduchu.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist