https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pandy-z-usa-si-snazi-zvyknout-si-v-novem-domove-v-cine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pandy z USA si snaží zvyknout si v novém domově v Číně

12.12.2016 12:42 (ČTK)
Pandy Mej Lun a Mej Chuan, vychované v Atlantě, se snaží přizpůsobit se tomu, s čím se ještě nesetkaly. Mají problém pochopit slovní pokyny, i když na vyslovení svých jmen reagují.
Pandy Mej Lun a Mej Chuan, vychované v Atlantě, se snaží přizpůsobit se tomu, s čím se ještě nesetkaly. Mají problém pochopit slovní pokyny, i když na vyslovení svých jmen reagují.
Převezte americké děti do země jejich předků, a začnou problémy. Nerozumí novému jazyku a nechutná jim neznámé jídlo. Pandí dvojčata narozená ve Spojených státech se teď objevila v Číně a mají přesně tytéž potíže. Informoval o tom čínský list Žen-min ž'-pao.
 

Pandy Mej Lun a Mej Chuan, vychované v Atlantě, se snaží přizpůsobit se tomu, s čím se ještě nesetkaly. Mají problém pochopit slovní pokyny, i když na vyslovení svých jmen reagují. Dávají přednost americkým sušenkám před menu nabízené v novém domově.

Z atlantské zoo byly do chovného centra v Čcheng-tu převezeny začátkem listopadu s svěřeny Luo Jüng-chungovi. Chovatel považuje za největší problém fakt, že pandy milují americké keksy, na nichž vyrostly. Chovatel se pochoutky snaží míchat s jinými potravinami, aby zvířata navykl na místní stravu. Kromě toho se prý obtížně s americkými přírůstky dorozumívá. Pandy sice zareagují, když na ně zavolá jménem, ale pokynům v čínštině nerozumějí.

Rachel Davisová z atlantské zoo říká, že počáteční dorozumívací problémy jsou normální a že američtí pečovatelé věří, že si pandy postupně zvyknou. Zoo s pandami do Číny poslala 170 kilogramů bambusu a 11 kilogramů oblíbených sušenek právě proto, aby přechodné období pomohla překlenout. Davisová také upozornila, že pandy nejsou závislé jenom na řeči a že komunikují s chovateli i jinak.

"Zaměstnanci s nimi nemusejí komunikovat výhradně slovy, existují signály, které se pandy naučily při výcviku, když byly ve Spojených státech. A ty jsou univerzální, platí v USA i v Číně a jsou nezávislé na jazyku," řekla Davisová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist