https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-zadaji-slevu-za-odkup-spalovny-nebezpecneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice žádají slevu za odkup spalovny nebezpečného odpadu

15.2.2017 07:08 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubická radnice ještě nezavrhla možnost odkupu spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. Firmu AVE CZ žádá o snížení kupní ceny a víc času na jednání. Termín případné dohody vypršel v lednu. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).
 

Novou kupní cenu město nenavrhlo. Společnost dosud požadovala za odstavené zařízení i s pozemky 35 milionů korun, což zastupitelé loni v listopadu odmítli.

"My nemáme co navrhovat. My jsme požádali firmu AVE, jestli by svoje stanovisko nepřehodnotila a nabídku nesnížila. Neřekli jsme limit, protože si myslím, že bychom se příliš zavázali," řekla Dvořáčková.

Hnutí ANO, které vyhrálo volby, jedná s dalšími politickými koaličními i opozičními subjekty, aby odkup spalovny podpořily. Na jednání zastupitelstva by se záměr mohl dostat v první polovině letošního roku.

Spalovnu odstavila chemička Synthesia kvůli neplnění emisních limitů v roce 2004, od roku 2006 je jejím majitele firma AVE CZ Odpadové hospodářství, která usiluje o její rozšíření.

Nejen obec Rybitví tomu chce zabránit. Původně proto schválila územní plán, který provoz spalovny zakazoval, i když tam kdysi fungovala. Nejvyšší soud v roce 2011 tuto pasáž plánu zrušil. Obec proto připravuje další změnu územního plánu. Dokument by povolil provoz spalovny regionálního významu, tedy v mnohem menším v rozsahu, než jaký plánuje investor. Svá stanoviska k dokumentu mohou samosprávy i jednotlivci posílat do 6. března.

Pardubice s návrhem Rybitví souhlasí a v tomto duchu chtějí zaslat i své stanovisko k územnímu řízení. Podle Dvořáčkové si tím Rybitví zajistí, aby tam v budoucnu nemohla být velká spalovna.

"My chceme po městu Pardubice, aby vydalo stanovisko, že tam spalovnu nechce vůbec. Budeme se znovu snažit aktivizovat nejen veřejnost, aby vyjádřili svůj nesouhlas, že tam tu spalovnu nechtějí," řekl ČTK Jan Linhart ze spolku Zelená pro Pardubice.

Linhart, který je rovněž pardubickým zastupitelem, hlasoval proti koupi spalovny, 35 milionů korun dnes označil za nehoráznou cenu. Podle Antonína Nováka ze sdružení Stop spalovně v Rybitví, který se profesně zabývá měřením emisí a imisí, by město mělo spalovnu koupit. "Město tím kupuje zdraví svých občanů a svoji budoucnost," řekl Novák.

Firma AVE CZ se různými prostředky snaží obnovu a rozšíření spalovny zahájit. Projekt nezískal kladný posudek vlivu stavby na životní prostředí EIA ani integrované povolení k provozu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist