https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestovani-avokada-zpusobuje-v-mexiku-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstování avokáda způsobuje v Mexiku odlesňování

2.11.2016 06:31 | PRAHA (ČTK)
Dospělý avokádovník má dvakrát tak vysokou spotřebu vody, než středně hustý les, a tak se do horských potoků, na kterých závisí michoacánská flóra a fauna, dostává méně vláhy. Na snímku mexická plantáž avokáda.
Dospělý avokádovník má dvakrát tak vysokou spotřebu vody, než středně hustý les, a tak se do horských potoků, na kterých závisí michoacánská flóra a fauna, dostává méně vláhy. Na snímku mexická plantáž avokáda.
Foto | Vicky TH / Flickr
Pěstování avokáda způsobuje v Mexiku drastičtější odlesňování, než se původně předpokládalo. Uvedla to agentura AP s odvoláním na prohlášení mexických úřadů.
 

V mexickém státě Michoacán, který je pěstováním avokáda známý, se kvůli zemědělství pokácí bezmála 20.000 hektarů lesů ročně. Pěstování avokáda způsobuje 30 až 40 procent odlesňování, uvedla Talia Coriaová, která pracuje v oblasti ochrany životního prostředí.

Dospělý avokádovník má dvakrát tak vysokou spotřebu vody, než středně hustý les, a tak se do horských potoků, na kterých závisí michoacánská flóra a fauna, dostává méně vláhy. Monarchu stěhovavého, motýla který se zde vyskytuje, pěstování ale zatím neovlivňuje, tvrdí Coriaová.

Michoacán pokrývá téměř 80 procent celosvětového avokádového trhu, řekl generální prokurátor pro ochranu životního prostředí Guillermo Haro. Dodal však, že lesy jsou "větším bohatstvím, než jakýkoli avokádový export".

Mexický národní institut pro lesnictví, zemědělství a rybolov odhadoval úbytek lesů mezi rokem 2000 a 2010 ve výši 690 hektarů. Ztráta byla ale vyšší, jelikož pěstovatelé urychlili rozšiřování avokádových sadů v důsledku rostoucích cen a popularity tohoto ovoce.

Avokádovníky v Michoacánu rostou ve stejné nadmořské výšce jako borovice a jiné jehličnany. V současné době stát vlastní 150.000 hektarů avokádových sadů. V posledních pár letech stát žádná nová povolení ke kácení lesů nevydal.

Mnoho obyvatel Michoacánu na avokádu závisí. Stát je chudý a sběr avokáda lidem přináší obživu, která je na rozdíl od častého obchodování s drogami v souladu mexickými zákony.

Úřady proto mají v úmyslu přijít s udržitelným plánem, který zamezí rychlému odlesňování, ale zároveň zajistí, aby lidé nepřišli o práci a stát o zásadní zdroj příjmů, řekla Coriaová. Dodala však, že žádný konkrétní plán zatím neexistuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist