https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-jeskyni-moravskeho-krasu-navstivilo-25-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pětici jeskyní Moravského krasu navštívilo 25 milionů lidí

28.7.2017 11:41 | OSTROV U MACOCHY (ČTK)
Největší zájem je dlouhodobě o Punkevní jeskyni vzhledem k tomu, že součástí prohlídky je projížďka na lodičkách po podzemním úseku Punkvy. Na snímku propast Macocha.
Největší zájem je dlouhodobě o Punkevní jeskyni vzhledem k tomu, že součástí prohlídky je projížďka na lodičkách po podzemním úseku Punkvy. Na snímku propast Macocha.
Foto | Rical / Flickr.com
Pětici zpřístupněných jeskyní v Moravském krasu navštívilo od roku 1955, od kdy se vedou přesné statistiky, 25 milionů návštěvníků. Jeden z dnešních návštěvníků proto při této příležitosti dostal u jeskyně Balcarka od Správy jeskyní Moravského krasu pamětní list a volnou vstupenky pro čtyři lidi do všech 14 jeskyní v ČR, řekl vedoucí Správy jeskyní Jiří Hebelka.
 

V posledních letech kolísá roční návštěvnost okolo 360.000 lidí. "To je optimální číslo. Nejvíce lidí chodilo do jeskyní v 80. letech, okolo půl milionu. Ale na začátku 90. let jsme zavedli omezení a tento stav udržujeme," řekl Hebelka.

Lidé mohou vedle Balcarky vidět Punkevní jeskyni, Kateřinskou jeskyni, Sloupsko-šošůvské jeskyně a od roku 2008 také Výpustek. Největší zájem je dlouhodobě o Punkevní jeskyni vzhledem k tomu, že součástí prohlídky je projížďka na lodičkách po podzemním úseku Punkvy. Ročně do ní přijde kolem 200.000 lidí, z toho 40 procent cizinců. Vstupenky bývají často dopředu vyprodané a je dobré si je v sezoně objednat i několik dní předem. "Nejvíce k nám jezdí Slováků a Poláků, následují Němci a Rusové," doplnil Hebelka.

Aby se lidé vyhnuli největšímu náporu turistů, správa jeskyní doporučuje přijet na jaře či na podzim, Punkevní jeskyně je otevřená i přes zimu stejně jako Výpustek. V dalších třech zimují netopýři, proto jsou od prosince do února zavřené, uvedl Hebelka. Pro malé skupinky je však možné ve Sloupsko-šošůvských jeskyních sestoupit i v tomto období do spodního patra s baterkami.

Správě jeskyní se podařilo v posledních letech zrekonstruovat vstupy do všech jeskyní. Postupně doplňuje v každé z nich expozice, které připomínají období, kdy v nich žili pravěcí lidé. "Také postupně vyměňujeme v Punkevní jeskyni staré lodi za nové. Do konce letošního roku by měly být čtyři a příští rok pět," řekl Hebelka.

Všechny jeskyně leží na území CHKO Moravský kras, kde do současnosti speleologové objevili 1000 jeskyň. Území je plné živých i neživých zajímavostí, nachází se zde řada archeologických, paleolontologických a kulturních památek. Oblast je tvořená vápenci mladších prvohor, vznikly tedy před 390 až 300 miliony let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist