https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/physorgcom-unikatni-projekt-zachranneho-programu-orangutanu-celi-bezprostrednimu-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Physorg.com: Unikátní projekt záchranného programu orangutanů čelí ohrožení

15.12.2010 09:59 | MEDAN/HODONÍN (Ecomonitor)
Orangutani žijící v ohroženém pralese byli odebráni pašerákům a ilegálním obchodníkům a konečně tak dostali šanci žít opět v divočině,
Orangutani žijící v ohroženém pralese byli odebráni pašerákům a ilegálním obchodníkům a konečně tak dostali šanci žít opět v divočině,
Licence | Volné dílo (public domain)
Sumaterský deštný prales, ve kterém našli domov orangutani ze záchranného programu a ve kterém žijí i ohrožení tygři, je na pokraji zániku. Pralesy budou papírenským koncernem společností Asia Pulp & Paper/Sinar Mas Group pravděpodobně přeměněny na užitkové plantáže dřevní hmoty a vytěženy, píše server physorg.com.
 

Šetření ukazují, že od roku 2004 se za mnohdy sporných okolností udělovaly společnostem navázaným na papírenský gigant koncese k přeměně pralesních celků na plantáže. Podle závěrů zprávy nevládních organizací, uveřejněné na serveru Physorg.com, se dosud změna dotkla 60 000 hektarů cenných porostů.

Změna se týká hlavně centrální oblasti Bukit Tigapuluh. „Na 320 tisících hektarů nedotčeného území žije kolem třiceti tygrů, 150 slonů a 130 zachráněných orangutanů,“ říká o lokalitě Susanto Kurniawan, mluvčí nevládní organizace Eyes of the Fores. Oblast Bukit Tigapuluh je jedna z dvaceti, které jsou klíčové pro dlouhodobé přežití ohrožené tygří populace.

V případě orangutanů jde víc než jen o „prales“. „Tito lidoopi jsou přeživší exempláře, které byly odebrány pašerákům a ilegálním obchodníkům a konečně dostaly šanci žít opět v divočině,“ dodává Julius Paolo Siregar z Frankfurtské zoologické společnosti. Zásah do pralesa se dotkl i dvou domorodých etnik, kmenů Orang Rimba a Talang Mamak, kterým tato země dědičně patří. „Většina z nich teď musí žebrat o rýži, aby se vůbec uživila,“ dodává Kurniawan. Přitom trik, jakým se papírenské společnosti dostaly ke stromům téměř legální cestou, byl jednoduchý – zažádaly o koncesi na pěstování dřeva v plantážích, které ale budují na území původních pralesů.

Článek byl uveřejněn na serveru physorg.com 14. 12. 2010 pod názvem „Unique Orangutan Reintroduction Project Under Imminent Threat“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist