https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plovouci-solarni-elektrarny-jsou-drazsi-nez-klasicke-japonsko-do-nich-presto-investuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plovoucí solární elektrárny jsou dražší než klasické, Japonsko do nich přesto investuje

23.6.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Vyšší náklady na instalaci nejsou pro Japonsko překážkou. V hustě zalidněné zemi je nedostatek vhodných ploch k instalacím fotovoltaických elektráren.
Vyšší náklady na instalaci nejsou pro Japonsko překážkou. V hustě zalidněné zemi je nedostatek vhodných ploch k instalacím fotovoltaických elektráren.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kyocera
Plovoucí solární elektrárny mají řadu skvělých vlastností. Ale oproti solárním elektrárnách umístěných na souši jsou však jejich instalace podstatně dražší. Japonsko do nich však přesto investuje. Důvodem je, že v hustě zalidněné zemi je nedostatek volné plochy.
 

Plovoucí solární elektrárny mají podle společností, jež je vyvíjejí, několik zásadních výhod v porovnání s běžnými fotovoltaickými elektrárnami budovanými na pevnině. Jedná se zejména o snížení záboru půdy, díky čemuž jsou tyto elektrárny vhodné pro zalidněná území disponující naopak velkými nevyužitými vodními plochami. Umístění na vodní hladinu má dále přínos v kontinuálním chlazení panelů, díky čemuž dochází k nemalému zvýšení účinnosti. Podle australské společnosti Infratech Industries Inc. se má jednat až o 60% navýšení účinnosti.

Další efekt, který solární panely umístěné na vodní hladině přinášejí, je snížení vypařování vody, a to údajně až o 90 %. Tato vlastnost by se mohla hodit v  oblastech často sužovaných nedostatkem vody, jako jsou Austrálie, Kalifornie nebo Mexiko.

Co se týče dopadů do vodního ekosystému, plovoucí platformy jsou vyrobeny z vysokohustotního polyetylénu, který nepodléhá korozi, a jsou navíc 100% recyklovatelné. Vyvinuty byly tak, aby odolaly extrémnímu fyzickému namáhání včetně povětrnostních podmínek při tajfunu.

Nevýhodou je, že umístění vodních panelů na vodní hladinu je nevyhnutelně spojeno s vyššími náklady na instalaci a údržbu v porovnání s pevninskými solárními elektrárnami. To však nebrání výstavbě těchto elektráren v Japonsku, které se v důsledku deficitu výkonu po odstavení jaderných elektráren po havárii v JE Fukushima-Daiichi vrhlo na rozvoj v oblasti obnovitelných zdrojů a jenom v loňském roce připojilo do sítě téměř 10 GW nové solární kapacity (pro srovnání: instalovaný výkon všech elektráren v ČR je necelých 22 GW). Kvůli vysoké hustotě zalidnění v Japonsku se hledají alternativní možnosti instalace dalších panelů a jednou z těchto alternativ je právě umístění na vodní plochy.

Společnost Kyocera TCL Solar LLC, jež v dubnu letošního roku uvedla do provozu 2 plovoucí solární elektrárny skládající se celkem z 11 000 panelů s celkovým výkonem 2,9 MW, nedávno oznámila zprovoznění další takové elektrárny. Elektrárna je tvořena celkem 9 000 fotovoltaickými panely a je schopna dodávat do sítě výkon 2,3 MW. S roční plánovanou výrobou 2,68 GWh má zásobit elektřinou přibližně 820 japonských domácností. Společnost nyní buduje další obří plovoucí solární elektrárnu s výkonem 13,4 MW umístěnou na přehradě v prefektuře Čiba.

S budováním plovoucích fotovoltaických elektráren se kromě Japonska počítá také v USA a Mexiku. Čínská společnost Solar Power Inc. společně s americkou Aqua Clean Energy společně vyhodnotily několik vhodných lokalit pro výstavbu těchto elektráren s celkovým výkonem více než 50 MW.

Uvažuje se také o Kalifornii, kde má být využit zejména efekt snížení odpařování vody, jejíž nedostatek vede v několika oblastech k ohrožování produkce kávy, mandlí a dalších komodit.


reklama

 
Jan Budín

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist