https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-brne-zacalo-tento-tyden-jezdit-auto-ktere-vymyva-popelnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po Brně začalo tento týden jezdit auto, které vymývá popelnice

13.4.2016 15:03 | BRNO (ČTK)
Na čištění popelnic si firma pořídila speciální vůz Mercedes-Benz, který má mycí zařízení a vyklápěč odpadových nádob
Na čištění popelnic si firma pořídila speciální vůz Mercedes-Benz, který má mycí zařízení a vyklápěč odpadových nádob
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SAKO
Po brněnských ulicích začalo tento týden jezdit speciální auto odpadové společnosti SAKO. Popeláři s jeho pomocí vymývají popelnice a kontejnery na směsný odpad, kterých je po Brně rozmístěných 55 000, aby nezapáchaly. Jelikož k dispozici je jen jedno auto, projíždí od dubna do října všechny ulice, aby stihlo nádoby na odpad umýt. Pokud zbývá popelářům čas, umývají i kontejnery na separovaný odpad, řekl ČTK mluvčí městské společnosti SAKO Martin Drozd.
 

Na čištění popelnic si firma pořídila speciální vůz Mercedes-Benz, který má mycí zařízení a vyklápěč odpadových nádob. "Můžeme tak čistit během standardního svozu bezprostředně po vysypání popelnice. Někdy ale čistíme popelnice tak, že je jeden vůz vysype a pak je teprve čistíme dalším," uvedl ředitel divize Svoz Karel Peroutka. Podle něj se v brněnském provozu více osvědčilo samostatné mytí.

Popeláři tak zbavují nádoby zbytků hnijících a plesnivějících odpadů, které pak často zapáchají. Mytí trvá šest až deset vteřin, používá se k němu pouze horká voda bez saponátů stříkaná do nádoby pod vysokým tlakem. "Znečištěnou vodu zachytíme do sběrné vany a poté ji odčerpáme do samostatné nádrže. Po umytí stanoveného počtu nádob vodu odvážíme do naší čistírny odpadních vod v Černovické ulici," řekl Peroutka.

Společnost také pracuje s obalovou společností EKO-KOM a brněnským magistrátem na tom, aby se více třídilo a směsného odpadu bylo méně. Loni v prvním pololetí se zvýšilo množství vytříděných plastů o 40 procent, množství papíru o 11 procent. Zatím se v Brně netřídí plošně bioodpad, který mohou lidé svážet do sběrných dvorů. Zahrádkáři mohli v minulosti požádat o kompostéry a byl o ně velký zájem. O pilotním projektu popelnic na bioodpad se v Brně zatím jen uvažuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist