https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-certifikovanych-budov-v-cr-vzrostl-o-15-procent-na-130
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet certifikovaných budov v ČR vzrostl o 15 procent na 130

24.11.2016 01:05 | PRAHA (ČTK)
První certifikovanou budovou v ČR byla v roce 2009 centrála ČSOB v Praze - Radlicích. Na snímku louka na její střeše.
První certifikovanou budovou v ČR byla v roce 2009 centrála ČSOB v Praze - Radlicích. Na snímku louka na její střeše.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Markéta Charvátová / ČSOB
V Česku je 130 tzv. certifikovaných budov a jejich počet se meziročně zvýšil zhruba o 15 procent. Mezi kritérii pro udělení certifikátu jsou například spotřeba energií, spotřeba a užívání vody, kvalita materiálů nebo napojení dané budovy na MHD. Informoval o tom předseda představenstva České rady pro šetrné budovy Leoš Vrzalík.
 

První certifikovanou budovou v ČR byla v roce 2009 centrála ČSOB v Praze - Radlicích. "Byla zároveň první i v regionu střední a východní Evropy. Ještě v roce 2011 těch budov bylo jen deset, od té doby jejich počet začal strmě růst," uvedl Vrzalík.

Nejrozšířenějším systémem pro certifikaci je tzv. LEED. V něm se hodnotí osm kategorií, největší důraz je kladen na spotřebu energie a vody. Větší počet bodů získá budova, která používá energii z obnovitelných zdrojů, nejvíce v případě, pokud si ji vyrábí sama. U vody se hodnotí jak vnitřní spotřeba při mytí nebo splachování, tak vnější jako například zalévání.

"Důležité je rovněž to, na jakém místě se budova nachází. Lepší je, když je postavena na brownfieldu než na zelené louce. Důležitá je také poloha, blízkost MHD, zda se tam dají zaparkovat kola, nebo zda je tam dobíječka pro elektromobily," doplnil Vrzalík. Významná je také kvalita prostředí, například zda jsou koberce z přírodních nebo syntetických materiálů. Hodnotí se též výměna vzduchu nebo přístup k dennímu světlu.

Co se týká stavebních materiálů, upřednostňovány jsou ty obnovitelné, jako například dřevo. Naopak nejméně žádoucí jsou beton nebo sklo. "Budova musí získat v každé kategorii určitý počet bodů. Nejde to tak, že by v nějaké měla nulu a v jiné to nahnala," uvedl dále Vrzalík.

Mezi budovami, které certifikát obdržely, převládají kanceláře s téměř třípětinovým podílem plochy. Následují maloobchodní řetězce a skladové a logistické haly. Kanceláře mají většinou certifikát v rámci systému LEED. Podle počtu bodů se přiřazuje certifikát určité úrovně. Nejvyšší je platinová, v Česku ji má například budova Corso Court v pražském Karlíně.

Podle Vrzalíka už většina firem, zejména nadnárodních, vyžaduje, aby budova, ve které chtějí mít svoje kanceláře, byla certifikovaná. "Tím je to obchodně zajímavé i pro developery, protože budova se lépe pronajímá nebo prodává," dodal Vrzalík.

Nejvíce certifikovaných budov v Česku připadá na Prahu, z celkových 130 téměř dvě třetiny. Následují Středočeský (14 procent), Moravskoslezský (11 procent) a Jihomoravský kraj (šest procent).

V podílu certifikovaných budov na jejich celkovém počtu je podle Vrzalíka Česko ve střední a východní Evropě lídrem. V Evropě jsou na tom nejlépe Velká Británie a Německo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

24.11.2016 09:50
Krásný příklad jak sociální inženýři dokáží zničit užitečné věci, svým postojem a svou prezentací.

K titulku, škoda, že jich (budov) loni bylo 113, kdyby jich bylo jen o 5 méně, titulek mohl být ještě více bombastičtější (místo 15%, 20!!%).
Odpovědět
KP

Karel Padevet

24.11.2016 10:28 Reaguje na Vladimír Hošek
Nezapomeňte na to, kolik takový "certifikát" vyrobí zelených pracovních míst.... a také zcela zbytečných. Ale občané to jistě rádi zaplatí...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist