https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podvodni-vegetace-v-rece-potomac-se-opet-rozrusta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Podvodní vegetace v řece Potomac se opět rozrůstá

16.9.2010 10:57 | PRAHA/RESTON (Ecomonitor)
Řeka Potomac v Marylandu, USA.
Řeka Potomac v Marylandu, USA.
Foto | Kmf164 / Wikimedia Commons
Řeka Potomac při své cestě napříč Spojenými státy po staletí sbírá a odvádí znečištění. S rostoucí hustotou osídlení povodí se podmínky v řece nadále zhoršovaly. Podle závěrů osmnáctileté studie Geologické služby Spojených států a anglického Národního oceánografického centra však situace dospěla k pozitivnímu obratu. Díky poklesu objemu rozpuštěných živin došlo až desetinásobnému nárůstu podvodní vegetace a poklesu množství invazních druhů, píše server Environmental News Network.
 

Stav řeky, které se za letních dní kvůli silnému zápachu vyhýbal i prezident Abraham Lincoln, je důsledkem neřízené důlní těžby, odlesnění a intenzivního zemědělství v oblasti povodí horního toku. Do nedávných let se toho příliš nezměnilo, a tak ještě v roce 1960 hovořil jiný americký prezident, Lyndon Johnson, o řece Potomac jako o „národní ostudě“.

Až v roce 1990 přichází národní Geologická služba Spojených států (USGS) se zjištěním, že v oblasti dolního toku došlo k průměrnému navýšení podvodní vegetace o 200 % a v místech původního (tedy spíše bývalého) výskytu podvodních porostů téměř desetkrát. Co za tím stojí? „K zlepšení stavu rostlinných společenstev žijících na dně řeky došlo současně s poklesem živin, zejména dusíku, obsaženého v sedimentech,“ objasnila vědkyně Nancy Rybicki z USGC. Zlepšení stavu vody koresponduje s uvedením řady čistíren odpadních vod do provozu.

Bývalý vysoký obsah živin navýšený splachem půd z povodí způsobil velký nárůst řas a sinic. Takové populační exploze fytoplanktonu však vedou k narušení ekosystému: mění se zabarvení vody, světlo nedosáhne až ke dnu, snižuje se množství rozpuštěného kyslíku. To výrazně negativně ovlivňuje veškerý vodní život. Čistá, prokysličená voda umožňuje růst normálním podvodním rostlinám, které vytvářejí důležitý biotop pro ryby a ostatní živočichy. Řeka Potomac se po staletích opět stává domovem pro bezobratlé, ryby, kraby a vodní ptactvo.

Podle zprávy „Potomac River Vegetation Showing Strong Signs of Recovery“ uveřejněné na webu Environmental News Network dne 8. srpna 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist