https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-schvalila-vyhlaseni-nove-prirodni-pamatky-dvorecke-strane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha schválila vyhlášení nové přírodní památky Dvorecké stráně

16.5.2017 08:30 | PRAHA (ČTK)
Na území Prahy je podle magistrátních stránek téměř 90 chráněných území. Mezi největší patří Divoká Šárka (na obrázku), Chuchelský háj, Klánovický les, Prokopské údolí, Stromovka a Modřanská rokle. / ilustrační foto
Na území Prahy je podle magistrátních stránek téměř 90 chráněných území. Mezi největší patří Divoká Šárka (na obrázku), Chuchelský háj, Klánovický les, Prokopské údolí, Stromovka a Modřanská rokle. / ilustrační foto
Foto | Iliusvla / Wikimedia Commons
Pražští radní dnes schválili vyhlášení nové přírodní památky Dvorecké stráně. Rozkládá se na svahu v Podolí v sousedství fotbalových hřišť nedaleko sídla České televize. Je zde mnoho vzácných živočichů a rostlin. Součástí rozhodnutí radních, které nabude platnosti do 15 dnů, je i vznik ochranného pásma přírodní památky.
 

"Území navrhované přírodní památky má rozlohu přibližně 3,8 ha a předmětem ochrany je stepní fauna bezobratlých vázaná na teplomilná společenstva rostlin," píše se v dokumentu, který schválili radní.

Jižně orientovanou stráň pokrývá vegetace mozaikovitého charakteru, kde se střídají rozvolněné smíšené lesní porosty a výslunné stepní stráně a trávníky s porosty keřů. Vznikla tu cenná společenstva teplomilných druhů rostlin a živočichů, zejména hmyzu. "Důvodem vyhlášení zvláště chráněného území je zachování této z ekologického hlediska velmi cenné lokality a její ochrana před možnými negativními zásahy," píše se v materiálu.

Jakmile vejde vyhlášení památky v účinnost, nebude tu možné stavět nové domy, provádět terénní úpravy a změny vodního režimu nebo měnit chemické složení půdy. Přírodní památka bude mít v místech sousedících s hřišti a televizí ochranné pásmo, kde budou platit přísné podmínky.

Na území Prahy je podle magistrátních stránek téměř 90 chráněných území. Mezi největší patří Divoká Šárka, Chuchelský háj, Klánovický les, Prokopské údolí, Stromovka a Modřanská rokle. Chráněny jsou i skály v trojské zoo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist