https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pralesu-v-bilych-karpatech-na-scurnici-pomohou-dobrovolnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pralesu v Bílých Karpatech na Ščúrnici pomohou dobrovolníci

21.8.2017 00:30 | ZLÍN (ČTK)
Dobrovolníci Hnutí DUHA od včerejška pomáhají rodícímu se pralesu na Ščúrnici v Bílých Karpatech. Cílem je, aby se zhruba třicetihektarový prales stal územím svobodného, nerušeného vývoje přírody. / ilustrační foto
Dobrovolníci Hnutí DUHA od včerejška pomáhají rodícímu se pralesu na Ščúrnici v Bílých Karpatech. Cílem je, aby se zhruba třicetihektarový prales stal územím svobodného, nerušeného vývoje přírody. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Janík / ČSOP
Dobrovolníci Hnutí DUHA od včerejška pomáhají rodícímu se pralesu na Ščúrnici v Bílých Karpatech. Náplní jejich práce bude během akce s názvem Týden pro divočinu na Ščúrnici například čištění studánek a pramenišť, ochrana semenáčků proti okusování zvěře nebo oprava přístupových chodníků. Les v této lokalitě vykupují ochranáři už řadu let z peněz z veřejné sbírky. Zachraňují tak 110 let starý jedlo-bukový porost, který dosáhl mýtného věku a hrozilo by jeho vykácení.
 

Podle organizátorů byl o netradiční pobyt v karpatské divočině velký zájem. O prales v lokalitě u Valašských Klobouk na Zlínsku bude nakonec pečovat 15 lidí. "Registrovali jsme i řadu náhradníků. Důvodem je specifické zaměření Týdne - práce pro prales v kombinaci s meditativními prožitkovými prvky a výtvarným kurzem," uvedla koordinátorka projektu Gabriela Šťastná.

Dobrovolníci budou během nadcházejícího týdne také sledovat vývoj přírody. V karpatské divočině je čeká meditace, výtvarný kurz či fotografování pro výstavu o pralese. Účastníci se mohou těšit i na přírodovědnou exkurzi po vzácných loukách či setkání s místními osobnostmi. "Dobrovolníci tak pomohou místnímu Českému svazu ochránců přírody (ČSOP) Kosenka s návratem divoké přírody do jedlo-bukového pralesa i návštěvníkům, kteří chtějí soužití divočiny, okolní kulturní krajiny a lidí poznávat na vlastní nejen oči. Navážou na práci, kterou jejich předchůdci vykonali už loni," informoval Jan Piňos z Hnutí DUHA.

ČSOP Kosenka vykoupil tento unikátní kousek přírody před několika lety a zachránil tak místo před těžbou. Cílem je, aby se zhruba třicetihektarový prales stal územím svobodného, nerušeného vývoje přírody. Domovem může být nejen pro orchideje, ale i pro vzácné druhy ptáků, například strakapouda bělohřbetého nebo lejska malého. "Ščúrnica je místem především pro divokou přírodu. Pro ptáky a šelmy, pro ještěrky či mloky, kteří dali lokalitě jméno. Ščúr je na Valašsku nazývána právě takováto lezoucí drobotina," řekl již dříve koordinátor projektu Jan Moravec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist