https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-v-sobotu-oslavila-prvni-narozeniny-slunete-maxe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo v sobotu oslavila první narozeniny slůněte Maxe

10.4.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Narozeninová jednička ze zeleniny Maxe potěšila, hned začal ochutnávat a čínské zelí házel radostí všude kolem sebe.
Narozeninová jednička ze zeleniny Maxe potěšila, hned začal ochutnávat a čínské zelí házel radostí všude kolem sebe.
V pražské zoologické zahradě v sobotu oslavilo narozeniny první slůně narozené i počaté v Praze. Maxmilián se narodil loni 5. dubna a společně s o půl roku mladším slůnětem Rudolfem jsou podle mluvčí zoo Jany Myslivečkové největšími současnými hvězdami pražské zoologické zahrady. Narozeninovou oslavu zahájil kmotr slůněte, herec a režisér Jakub Kohák. Odpoledne se pak mohli návštěvníci těšit na speciální venkovní cvičení se slony.
 

V průběhu prvního roku svého života se Max naučil mnoho věcí, je plný energie a stále dobré nálady, uvedla zoo. Jeho matkou je slonice Janita, která se do zoo dostala v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je samec Mekong, který v prosinci 2014 přesídlil do Amsterodamu. Max nyní váží 412 kilogramů a ze slůněte závislého na matce se již značně osamostatnil. Ve výběhu se od matky vzdaluje na desítky metrů a při tréninku v pavilonu je schopen pracovat v jiné části objektu i bez ní.

"Max má velmi rád koupání, v bazénu je sebejistý i v hluboké vodě, chodí do něj i samostatně. Je velmi šikovný a v pravidelném tréninku se naučil například zvedat chobot, snášet manipulaci s chobotem, zvedat všechny nohy, podávat ucho, vedení chovatelem za ucho, couvání, zastavení na povel, točení se na místě, lehání na břicho, lehání na oba boky a mnoho dalšího," uvedl kurátor Pavel Brandl. Při práci v boxu má Max své místo, kam přichází na zavolání, je zde umýván tlakovou vodou, kartáčován a šamponován. Velmi důležité z hlediska výchovy je to, že Max respektuje dominantní postavení svých chovatelů, dodal Brandl.

V současné době mohou návštěvníci zoo pozorovat sedm slonů. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v zoo Praha. Dalšími členy jsou vedle Maxe a Rudolfa samec Ankhor, samice Shanti, Janita a Tamara. Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožňuje pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist