https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-sluzby-loni-svezly-pres-258-535-tun-komunalniho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby loni svezly přes 258.535 tun komunálního odpadu

26.1.2017 16:00 | PRAHA (ČTK)
Tříděný odpad mohou Pražané vyhazovat na 4584 místech.
Tříděný odpad mohou Pražané vyhazovat na 4584 místech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražské služby (PSAS) loni svezly přes 258.535 tun komunálního odpadu, což je o asi 2200 tun více než v roce 2015. Z toho necelých 52.000 tun tvořil tříděný odpad. ČTK to sdělil mluvčí PSAS Radim Mana. Nejvíce bylo v rámci tříděného odpadu papíru, a to přes 21.000 tun. PSAS jsou většinově vlastněny Prahou a zajišťují v hlavním městě svoz odpadu.
 

Tříděný odpad mohou Pražané vyhazovat na 4584 místech. Kromě zmíněného množství papíru odvezly PSAS také 12.827 tun plastů, přes 16.684 tun skla a 937 tun nápojových kartonů. "To jsou nejvyšší čísla za posledních šest let. Na rekordním výsledku se podílely i realizované informační a vzdělávací kampaně," uvedl Mana.

Nově mohli loni Pražané vyhazovat také hliníkové obaly, například plechovky. Od 1. srpna, kdy sběr začal, vyhodili do konce roku do šedivých kontejnerů 21 tun kovových obalů. Počet těchto kontejnerů chtějí PSAS letos zvýšit.

Do Prahy denně vyráží 97 až 103 takzvaných kuka vozů. "V celé metropoli je více než 117.000 nádob na směsný a 18.000 nádob na separovaný odpad," uvedl Mana. Většina pražského odpadu končí v malešické spalovně. Loni tam PSAS zpracovaly 307.098 tun komunálního odpadu.

Většinovým vlastníkem PSAS je hlavní město, menšinovým pak firma AVE CZ Daniela Křetínského. Loni PSAS společně s AVE získaly, jako konsorcium Pražské odpady, zakázku na svoz odpadu na roky 2016 až 2025. Svoz vyjde město na 1,196 miliardy korun ročně. V Praze sváží kromě PSAS odpad ještě další firmy, například Komwag nebo Ipodec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
brn mal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist