https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-sluzby-opravi-spalovnu-v-malesicich-za-2-8-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby opraví spalovnu v Malešicích za 2,8 miliardy Kč

7.12.2017 01:09 | PRAHA (ČTK)
Spalovna Malešice je stará 20 let. Na snímku dioxinový katalytický reaktor.
Spalovna Malešice je stará 20 let. Na snímku dioxinový katalytický reaktor.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Pražské služby (PSAS) zahájí příští rok na jaře rekonstrukci spalovny v Malešicích. Rekonstrukce bude stát 2,8 miliardy korun a uskuteční se za provozu. Informoval o tom mluvčí PSAS Radim Mana. Obnova se týká technických částí v oblasti spalování a čištění spalin. Rekonstrukce bude trvat 4,5 roku. PSAS jsou vlastníkem spalovny. Toto zařízení pro energetické využívání odpadu (ZEVO) funguje přes 20 let.
 

"Varianta rozsáhlé obnovy s maximálním využitím stávajícího technologického potenciálu zařízení vyšla jako nejvýhodnější. Pečlivě jsme posuzovali všechny možnosti, jak po stránce ekologické, ekonomické a strategické, tak i po stránce technické a garanční," uvedl předseda představenstva a generální ředitel PSAS Patrik Roman.

ZEVO má čtyři samostatně provozované linky. Od roku 2018 bude ročně obnovena vždy jedna z linek, ostatní tři zůstanou v provozu. "Technologicky je ZEVO velmi dobře nastavené a plní aktuální podmínky nejlepší dostupné techniky, takže není potřeba dělat technologické změny. Jednotlivé komponenty jsou však na konci životnosti a bez jejich rekonstrukce by ZEVO nebylo schopno plnit zadané ekologické a ekonomické požadavky," uvedl ředitel ZEVO Aleš Bláha.

Cílem obnovy spalovny je také snížení emisí ze spalovacího procesu a zkvalitnění škváry, která po spálení odpadu zůstává. Škváru chtějí PSAS následně prodávat, protože využít se dá například při stavbě dálnic jako součást podloží.

Od roku 2024 bude zákonem zakázáno skládkování. Z plánu odpadového hospodářství Prahy vyplývá, že má dávat přednost energetickému využití odpadu, které zajišťuje právě malešická spalovna ZEVO.

PSAS loni svezly přes 258.535 tun komunálního odpadu, což je o asi 2200 tun více než v roce 2015. Z toho zhruba 52.000 tun tvořil tříděný odpad. V Praze sváží odpad kromě PSAS dalších několik firem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist