https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezidentuv-vystup-na-blanik-pripomina-deska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

SOP ČR: Prezidentův výstup na Blaník připomíná deska

7. července 2005 | SOP ČR
Od poloviny června 2005 je na začátku turistické stezky na Velký Blaník umístěna deska připomínající výstup prezidenta ČR Václava Klause na vrchol při vstupu České republiky do Evropské unie.

Deska má velikost cca 50 x 40 cm a je umístěna u podstavce tabule s testem zdatnosti. Je vyrobena z leštěné tmavé žuly se zlatým nápisem „Zde Václav Klaus zanechal stopu: Rytíři!!! Hrr na Evropu!“. Deska je zapuštěna do země hrubým betonem a leží v úrovni terénu. Při příchodu od parkoviště není viditelná a běžný návštěvník si jí tak vůbec nemusí všimnout.

O desce psaly Hospodářské noviny, Benešovský deník, MF DNES. Dle MF DNES je autorem desky skupina pražských recesistů, někdejších spolužáků z vysoké školy, kteří ale nechtějí zveřejnit svá jména. Deska byla umístěna na pozemku patřícímu Obci Louňovice pod Blaníkem bez jejího souhlasu. Umístění desky, byť míněno jako žert, je závažným zásahem do práv vlastníka pozemku.

Z hlediska ochrany přírody a krajiny se nejedná o stavbu, Správa CHKO Blaník tedy nebude zahajovat správní řízení s původcem desky. Na území 1.zóny CHKO Blaník (kde se deska nachází) je totiž zákonem zakázáno umisťovat nové stavby. Místo se zároveň nachází v ochranném pásmu Přírodní rezervace Velký Blaník.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist