https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prichod-divokych-koni-do-podyji-se-zpozdil-mozny-je-cerven
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příchod divokých koní do Podyjí se zpozdil, možný je červen

17.5.2017 03:00 | ZNOJMO (ČTK)
Koně na Znojemsko dorazí z Exmooru v Anglii. Udržovat budou celkovou plochu bezmála 70 hektarů, půjde o lokality Mašovická střelnice a Havranické vřesoviště. Dvě stáda divokých koní už jsou na pastvinách v bývalém vojenském prostoru Milovice ve středních Čechách (na obrázku), celkem spásají zhruba 160 hektarů.
Koně na Znojemsko dorazí z Exmooru v Anglii. Udržovat budou celkovou plochu bezmála 70 hektarů, půjde o lokality Mašovická střelnice a Havranické vřesoviště. Dvě stáda divokých koní už jsou na pastvinách v bývalém vojenském prostoru Milovice ve středních Čechách (na obrázku), celkem spásají zhruba 160 hektarů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gita Matlášková
Divocí koně se v Národním parku Podyjí na Znojemsku měli prohánět už letos na jaře, nový termín je ale červen. Zkomplikovalo se totiž jednání s některými z majitelů pozemků. ČTK to včera řekla Markéta Dušková ze společnosti Beleco. Společnost získala grant na pětiletou péči o přírodu.
 

"Vše jsme měli předjednané, ale nastaly komplikace s některými majiteli pozemků. Týká se to především cest vedoucích v národním parku. Projekt se proto zpozdil," uvedla Dušková.

Podle ní se věc ještě řeší, ale koně by měli do Podyjí dorazit pravděpodobně v červnu, tedy před letními horky. "Pokud by to nevyšlo, tak bychom pak volili asi až září či říjen. Abychom je nepřeváželi ve vysokých teplotách," uvedla Dušková.

Koně na Znojemsko dorazí z Exmooru v Anglii. Udržovat budou celkovou plochu bezmála 70 hektarů, půjde o lokality Mašovická střelnice a Havranické vřesoviště. "Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a motýly, kteří jsou na nich závislí," uvedl už dříve Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti.

Dvě stáda divokých koní už jsou na pastvinách v bývalém vojenském prostoru Milovice ve středních Čechách, celkem spásají zhruba 160 hektarů. Kromě divokých koní tamní trávu spásají i zpětně šlechtění pratuři a také zubři.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist