https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prilivovy-plot-v-bristolskem-zalivu-ma-vyrabet-levnou-obnovitelnou-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přílivový plot v Bristolském zálivu má vyrábět levnou obnovitelnou elektřinu

18.8.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Britská společnost Kepler Energy plánuje v Bristolském zálivu vybudovat takzvaný přílivový plot o délce 1 km, jenž bude schopný do sítě dodávat elektrický výkon 30 MW. Ilustrační snímek
Britská společnost Kepler Energy plánuje v Bristolském zálivu vybudovat takzvaný přílivový plot o délce 1 km, jenž bude schopný do sítě dodávat elektrický výkon 30 MW. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kepler Energy
Britská společnost Kepler Energy plánuje v Bristolském zálivu vybudovat takzvaný přílivový plot o délce 1 km, jenž bude schopný do sítě dodávat elektrický výkon 30 MW. Revoluční technologie byla vyvinuta na Oxfordské univerzitě a může být využita v mělkých vodách s nižší rychlostí přílivových vln, které se nacházejí například podél pobřeží Velké Británie. Podle společnosti Kepler Energy by plánovaná elektrárna, jejíž investiční náklady mají dosáhnout 143 milionů liber, mohla být uvedena do provozu přibližně do pěti let.
 

„Náš přílivový plot má potenciál mobilizovat průmysl uhlíkových vláken ve Velké Británii a dále vytvořit nová odborná pracovní místa ve Walesu a na západě země. Například 400MW plot bude vyžadovat 15 tisíc tun uhlíkových vláken, což zajistí obrovský boom v tomto odvětví. A přílivové ploty také nabídnou velmi praktický a hospodárný zdroj obnovitelné energie,“ říká k projektu předseda Kepler Energy Peter Dixon.

Od založení společnosti v roce 2010 pomohly Kelper Energy s vývojem technologie a s průzkumem oblastí vhodných pro instalaci zařízení společnosti jako Altran, Gurit, Mojo Maritime, GE nebo Royal Haskoning. Vzhledem k přílivovým proudům a blízkosti elektrické infrastruktury považuje Kepler Energy za ideální lokalitu pro realizaci svého prvního projektu právě Bristolský záliv. V první fázi má být postaven přílivový plot o délce jednoho kilometru, který má být podle plánů společnosti postupně prodloužen až na 10 nebo více kilometrů.

Patentovaná technologie, která nabízí významné technologické výhody ve srovnání s klasickými vodními turbínami, se skládá z pevně propojených kolmo položených vodních turbín s horizontální osou. Jednoduchost technologie zajišťuje minimální vystavení pohyblivých částí vodnímu toku. Elektrická a ovládací zařízení jsou umístěna v suchu v pilířích.

Video s prototypem přílivového plotu:

reklama

 
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist