https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-aut-na-zemni-plyn-loni-vzrostl-o-tri-procenta-na-2843-vozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej aut na zemní plyn loni vzrostl o tři procenta na 2843 vozů

9.4.2017 01:15 | ZLÍN (ČTK)
Zájem o stlačený zemní plyn zaznamenávají i distributoři CNG.
Zájem o stlačený zemní plyn zaznamenávají i distributoři CNG.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodej nových aut na stlačený zemní plyn se loni zvýšil o tři procenta na 2843 vozů. Prodej hybridních vozů, druhé nejpočetnější ekologické kategorie, vzrostl o polovinu na 1541 aut. Prodej elektromobilů a vozů na LPG byl minimální na úrovni stovek vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců aut. Hybridní vozy kombinují benzinový a elektrický pohon.
 

Firemní flotily před několika lety začaly vozy na stlačený zemní plyn pravidelně využívat. Servisní náklady jsou u nich prakticky stejné, jako u aut na klasická fosilní paliva, ale provozní náklady spojené s pohonnými hmotami se u CNG snižují až k hranici jedné koruny za kilometr.

Mezi ojetinami se zatím hybridní vozy neuchytily. "Při porovnání prodejů vozů s pohonem na CNG a hybridním pohonem je poměr přibližně tři prodaná auta na CNG vůči jednomu hybridnímu. V podstatě jsme za loňský rok prodali stejné množství CNG aut, jako za předchozích devět let v součtu," uvedl provozní ředitel skupiny autobazarů AAA Auto Petr Vaněček.

Zájem o stlačený zemní plyn zaznamenávají i distributoři CNG. "Proti roku 2015 se loni prodalo zhruba o 13 procent více zemního plynu. Je to i v důsledku rozšíření firemních flotil velkých společností, která CNG vozy využívají ať už na rozvoz svých produktů, nebo nárůst CNG vozů ve flotilách velkých taxislužeb," uvedl vedoucí oddělení CNG Pražské plynárenské Jan Žákovec.

V Česku se loni prodalo celkem 259.693 nových aut, což je o 12 procent více, než v roce 2015.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist