https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/program-destovka-behem-prvniho-dne-je-zrejme-vycerpano
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Program Dešťovka: během prvního dne je zřejmě vyčerpáno

30.5.2017 10:15 (ČTK)
Největší zájem byl o peníze na akumulaci srážkové vody pro splachování záchodu, své žádosti poslalo do doby po 17:00 více než 950 lidí. Pro zálivku zahrad žadatelé žádají o více než 44 milionů korun. / ilustrační foto
Největší zájem byl o peníze na akumulaci srážkové vody pro splachování záchodu, své žádosti poslalo do doby po 17:00 více než 950 lidí. Pro zálivku zahrad žadatelé žádají o více než 44 milionů korun. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Od včerejšího dopoledního spuštění programu Dešťovka do zhruba 21:00 přijal Státní fond životního prostředí (SFŽP) 1388 žádostí o dotace v hodnotě 66,9 milionu korun. To je skoro 67 procent z celkové stomilionové alokace pilotního projektu. Dalších 1649 žádostí na 38,6 milionu je v systému rozpracovaných, dohromady je to více než celý rozpočet programu. Informovala o tom mluvčí SFŽP Lucie Früblingová.
 

Programem chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by se mohla ještě letos v létě vypsat další výzva minimálně ve stejném finančním objemu.

Jen za prvních 18 minut včera podalo 250 zájemců žádosti za zhruba 12 milionů korun. Brabec už dříve avizoval, že je možné, že se peníze vyčerpají velmi rychle. "Já tím nejsem překvapen, říkali jsme, že o ten program bude obrovský zájem. Byly tisíce žadatelů, kteří se na tu stránku dívali už před spuštěním. A očekávání se naplnila měrou vrchovatou," řekl ministr ČTK.

Největší zájem byl o peníze na akumulaci srážkové vody pro splachování záchodu, své žádosti poslalo do doby po 17:00 více než 950 lidí. Pro zálivku zahrad žadatelé žádají o více než 44 milionů korun.

Jedna domácnost podle resortu může získat až 105.000 korun. "Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky, a pak už stačí jen do pěti dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z 13 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí," dodalo ministerstvo.

Vyčleněných 100 milionů korun bude stačit podle ministerstva na 3000 až 5000 žádostí. "Předpokládáme, že zhruba do tří týdnů budeme schopni vyhodnotit pilotní projekt. Uvidíme, jestli všichni, kteří se nyní elektronicky přihlásili a do pěti dní by měli dodat elektronicky podklady na pracoviště fondu, splnili podmínky," doplnil Brabec.

Ještě v létě by se mohla vypsat další výzva, ve které bude minimálně znovu 100 milionů korun, ministr doufá ve vypsání programu i v dalších letech. Dodává, že ale i tak peníze pro zájemce ze všech regionů nebude možné najít.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině a na Znojemsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

30.5.2017 14:37
Vyhozené peníze, dva rybníky by vyřešili celou vesnici a možná i širší okoolí. Navíc Brabec nechce vidět realitu, protože v Evropě žádné sucho dlouhodobě nehrozí, po tisícilétí je v mírném pásmu dostatek vody a suché státy jsou někde jinde a historicky tam vždy byly. Tam je třeba půjčit Brabce, ať jim poradí a pomůže šetřit vodou, tady se asi moc neuplatní. Navíc na jiném místě novinek se píše již zcela otevřeně, že nastává 15 letá doba ledová. Oteplení se nebude zřejmě podle přání našeho mainistra konat. Ale regulace musí být, když už má tu funkci penízky taky někam kamarádičkům potečou.....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist