https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-cenu-nadace-sasakawa-ziskaly-deti-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První cenu nadace Sasakawa získaly Děti Země

12.12.1998 15:00 | PRAHA (EkoList)
V čajovně Déja Vu v Čermákově ulici v Praze na Vinohradech předal ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) ceny třem nejúspěšnějším projektům v soutěži, každoročně vyhlašované japonskou soukromou nadací Sasakawa Peace Foundation (SPF).

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart

 

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart při udělování cen nadace Sasakawa.

Ocenění za nejlepší ekologický projekt roku 1997 převzal z jeho rukou a z rukou předsedy poroty Pavla Šremera Michal Štingl z Dětí Země. "Jsem velice rád, že jsem cenu mohl převzít právě z rukou ministra životního prostředí. Doba se od časů vašeho předchůdce Bendy začíná měnit k lepšímu," poznamenal Štingl ke Kužvartovi. Vítězným projektem Dětí Země se stala kampaň "Rozemeleme Český kras do cementu?", zaměřená zejména proti plánované výstavbě Nové královodvorské cementárny u Tmaně na Berounsku. Kampaň trvala celých pět let. Poté, co se letos vzdal investor záměru novou cementárnu postavit, a chce už jen modernizovat stávající továrnu v Králově Dvoře, zdá se, že hlavního cíle kampaně bylo úspěšně dosaženo. "To nejdůležitější se povedlo," potvrzuje Michal Štingl. "Ale kampaň bude pokračovat s cílem dále snižovat objem těžby v CHKO Český kras. Celá oblast těžbou velice trpí. Na pokračování kampaně použijeme i osm tisíc dolarů, které jsou součástí ocenění."

Druhou cenu SPF získala severočeská organizace Přátelé Země za projekt "Ústecko - místo pro život". Jak řekl předseda organizace ing. Marian Páleník, který cenu z rukou ministra Kužvarta přijal, hlavním cílem jejich snah bylo změnit negativní image této části Čech a to i u samotných obyvatel Ústí nad Labem. "Rozhodli jsme se jít cestou pozitivní kampaně - ukázat lidem, co tu mají pěkného a oč by mohli přijít. Málokdo věděl, že tu žije malá, ale původní populace bobra evropského nebo že sem zalétá orel mořský. Když jsme pak začali vystupovat proti plánovanému vodnímu dílu Malé Březno, zdálo se to jako boj s větrnými mlýny. Nakonec jsme ale uspěli. Ministerstvo životního prostředí stavbu nedoporučilo."

Třetí ocenění v pořadí putovalo k české pobočce Greenpeace za kampaň "Labe'97". "Ukázali jsme lidem, že Labe se stále znečišťuje, ukázali jsme, kdo jsou největší znečišťovatelé a ukázali jsme, že s tím lze i něco dělat. V červenci přestala Synthesia Pardubice vypouštět toxické odpady přímo do řeky. To je pro nás velký úspěch," řekl vedoucí kampaně Dr. Čestmír Hrdinka.

"Pro výběr nejlepšího projektu SPF existuje více kritérií, přesně definovaných a obodovaných. Jedno z nejdůležitějších je, do jaké míry ta která organizace dokázala zaktivizovat místní obyvatele," popsal rozhodování poroty její člen ing. Ivan Dejmal. Význam aktivity místních obyvatel a jejich osobní statečnost vyzdvihli i Michal Štingl z Dětí Země a ministr Kužvart. "Pro nás v Praze je to otázka názoru, přesvědčení. Pro ty, kdo se takto rozhodují mimo Prahu, to může být otázka existence, práce. Může to výrazně ovlivnit život celé rodiny takového člověka. Proto chovám k těmto občanským iniciativám hlubokou úctu," řekl ministr.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist