https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptakem-roku-je-lekar-stromu-datel-cerny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptákem roku je "lékař stromů" datel černý

28.2.2017 05:00 | PRAHA (ČTK)
Datli černí
Datli černí
Ptákem roku vyhlásili ornitologové datla černého. Tento velký opeřenec se s oblibou živí hmyzem žijícím ve dřevě, za což si vysloužil přezdívku "lékař stromů." O výsledku ankety včera v tiskové zprávě informovala Česká společnost ornitologická (ČSO). Volbou datla chtějí přírodovědci upozornit na potřebu zachování odumírajících a mrtvých stromů v lesích a zahradách.
 

Datel je původně lesní pták, se kterým se lze stále častěji setkat také ve městech. "Jako řada dalších druhů, i on si zvyká na blízkost lidí a můžeme jej zahlédnout i ve velkých městských parcích - pokud v nich ponecháme staré velké stromy," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Ačkoli měří až půl metru, jsou datlové černí poměrně nenápadní. Jejich nezaměnitelnou černou siluetu s červenou čepičkou lze v přírodě nejčastěji spatřit v období od února do května. V jarním období totiž bývají datlové nejnápadnější. Obhajují teritorium, honí se se svými soky, tesají dutiny a hledají partnery pro hnízdění. Nezřídka se datlové prozradí svým typickým hlasitým voláním.

Hlavní potravu datlů tvoří nejrůznější hmyz žijící ve dřevě, především ale mravenci. "Aby se za nimi dostali i do nejužších chodbiček hluboko uprostřed kmenů, mají nejen vyztužený zobák zakončený na konci svisle seříznutý jako dláto, ale i jazyk dvakrát delší než je zobák a zvláštní aparát, který umožňuje vypláznout jazyk daleko dopředu," uvádějí ornitologové. Ve spojení s lepivými slinami a harpunovitými háčky na špičce jazyka tak jsou datlové vybaveni dokonalým loveckým nástrojem.

Méně známou skutečností je, že tito ptáci mohou sloužit jako symbol věrnosti. Jakmile datlové jednou vytvoří pár, žijí a hnízdí spolu po řadu let, často i opakovaně ve stejné dutině. "Dožívají se přitom úctyhodného věku až přes 25 let," upozorňují ornitologové. Také mláďata datlů se nestěhují příliš daleko od svého původního domova.

Datlové, stejně jako jejich příbuzní strakapoudi, potřebují k životu staré, odumírající a mrtvé dřevo. "Měli bychom se snažit, aby ho byl dostatek nejen v lesích, ale i v městských parcích nebo v zahradách," upozorňuje Vezmouzek.

Ornitologové v souvislosti s volbou datla Ptákem roku žádají veřejnost o pomoc při mapování výskytu těchto ptáků. Pozorování datla mohou lidé nahlásit prostřednictvím Faunistické databáze ČSO na adrese avif.birds.cz.

Kampaň Pták roku organizuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Loni vybrala červenku obecnou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist