https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-2016-byl-v-usa-druhy-nejteplejsi-v-merene-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok 2016 byl v USA druhý nejteplejší v měřené historii

10.1.2017 10:22 | WASHINGTON (ČTK)
Průměrná teplota v loňském roce dosáhla v USA 12,7 stupně Celsia, což o 1,8 stupně převyšuje průměr 20. století.
Průměrná teplota v loňském roce dosáhla v USA 12,7 stupně Celsia, což o 1,8 stupně převyšuje průměr 20. století.
Loňský rok byl ve Spojených státech druhý nejteplejší za dobu měření, tedy za 122 let, když zvláště dramaticky rostly teploty na Aljašce. Americké státy zároveň zaznamenaly druhý největší počet přírodních katastrof s mimořádně vysokými škodami. Uvádí to dnes zveřejněná výroční zpráva amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA).

 

Průměrná teplota v loňském roce dosáhla v USA 12,7 stupně Celsia, což o 1,8 stupně převyšuje průměr 20. století. Tepleji než loni bylo ve Spojených státech jen v roce 2012, kdy vědci spočítali průměrnou hodnotu na 12,9 stupně.

"Více horka v letních nocích, oteplování dále na severu a koncentrace přívalových dešťů v období dlouhého sucha, to jsou příznaky lidmi způsobeného globálního oteplování, které předvídali vědci," uvedl ke zprávě vedoucí klimatolog NOAA Deke Arndt.

Zvláště problematický může být podle něho fakt, že noční teploty byly loni na americkém území nejvyšší v historii, což vede například ke škodám na zemědělské úrodě či vyšším nákladům na klimatizaci.

Vůbec nejteplejší rok v historii zaznamenala Aljaška, kde průměrná teplota překonala dosud rekordní hodnotu z roku 2014 o více než půl stupně.

V USA došlo loni k 15 přírodním pohromám, z nichž u každé přesáhla škoda miliardu dolarů (26 miliard korun). Patří mezi ně například povodně v Louisianě či Texasu, velká tornáda či úder hurikánu Matthew. Celkem ve všech 15 případech zemřelo 138 lidí.

Americké statistiky jsou tradiční předzvěstí globální zprávy, kterou úřad vydá později v lednu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
kpc ank
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist