https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rumunska-organizace-dovazela-do-cech-psy-kteri-mohou-mit-vzteklinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rumunská organizace dovážela do Česka psy, kteří mohou mít vzteklinu

19.5.2017 11:42 | PRAHA (ČTK)
Veterináři při namátkové kontrole odhalili rumunskou organizaci, která do Česka posílá psy a která uvádí při nahlašování převozu psů falešné adresy příjemců. Psi následně směřují neznámo kam. Ilustrační foto.
Veterináři při namátkové kontrole odhalili rumunskou organizaci, která do Česka posílá psy a která uvádí při nahlašování převozu psů falešné adresy příjemců. Psi následně směřují neznámo kam. Ilustrační foto.
Foto | Hugh Derr / Flickr
Veterináři při namátkové kontrole odhalili rumunskou organizaci, která do Česka posílá psy. Organizace ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE SI CALITATEA VIETII se sídlem v Bukurešti uvádí při nahlašování převozu psů falešné adresy příjemců, psi následně směřují neznámo kam. Za jednáním je zřetelná snaha vyhnout se veterinárním kontrolám, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Psi mohou mít vzteklinu, která se běžně v Rumunsku vyskytuje.
 

Veterináři proto vyzvali veřejnost, aby lidé nereagovali na nabídky zvířat z ulic a útulků ze zahraničí.

Organizace vyplní do veterinárního osvědčení falešnou adresu, na kterou má být pes přivezen. "Příjemce uvedený v dokumentu si žádného psa neobjednal, ani mu žádný nebyl přivezen. Výpisem ze systému sledování veterinárních zásilek zvířat bylo zjištěno, že ve stejný den mělo být doručeno na různé adresy v pěti českých krajích celkem deset psů od stejného odesílatele. Ani jedno zvíře si uvedený příjemce neobjednal a žádný pes nedorazil na deklarované místo," dodal Vorlíček.

Veterináři už kontaktovali rumunské dozorové orgány. Chtějí, aby se zaměřily a prošetřily nelegální dovoz psů. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád upozornil na to, že i na evropském trhu musí mít všechny zásilky zvířat dokumenty uložené v systému TRACES. "V případě nesplnění veterinárních požadavků při přesunu zvířat hrozí fyzické osobě sankce až 20.000 korun a právnické osobě až jeden milion," dodal Semerád.

Vzteklina je virovým onemocněním teplokrevných živočichů, které napadá nervový systém. Přenosná je i na člověka. Šíří se slinami, nejčastěji po pokousání nakaženým zvířetem. Inkubační doba je mezi několika dny a několika měsíci. Propuknou-li příznaky onemocnění spočívající ve změnách chování, agresivitě či nekontrolovaných křečích, končí onemocnění smrtí.

V ČR se program vakcinace proti vzteklině u lišek spustil v roce 1989, ukončen byl v roce 2009. Akce vedla k vymýcení vztekliny u lišek, poslední případ na českém území byl zaznamenán v roce 2002. Posledním nakaženým domácím zvířetem byla kočka v roce 2001. Česko má od roku 2004 od Světové organizace pro zdraví zvířat status země prosté této nákazy. Navzdory tomu pokračuje vyšetřování zvířat na vzteklinu. Ročně je v Česku vyšetřeno mezi 2000 a 3000 zvířat, v převážné většině lišek.

V ČR musí být navíc všichni psi, lišky a jezevci držení v zajetí ve stáří od tří do šesti měsíců očkováni proti vzteklině a poté ještě přeočkováni. "Navzdory příznivé nákazové situaci platí pro chovatele zvířat i nadále povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem první a pátý den po poranění," připomněl už dříve veterinární mluvčí.

Každý rok na toto onemocnění ve světě zemřou desítky tisíc lidí, zejména děti v chudých mimoevropských zemích. Oběti jsou nejčastěji pokousány psy.

V Česku se neřeší pouze nelegální dovozy psů, ale i jejich vývozy. Zpravodajský server Welt.de na začátku května informoval, že německá policie zadržela poblíž bavorského Norimberku českého zvěrolékaře, který převážel v kufru automobilu 42 štěňat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist