https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-nosorozce-z-dvorske-zoo-je-jiz-v-tanzanske-rezervaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samice nosorožce z dvorské zoo je v tanzanské rezervaci

28.6.2016 08:43 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
"Eliška je vypuštěná z přepravní bedny ve výběhu, všechno je v naprostém pořádku. Uskutečnilo se i symbolické předání," uvedl Jan Stejskal
"Eliška je vypuštěná z přepravní bedny ve výběhu, všechno je v naprostém pořádku. Uskutečnilo se i symbolické předání," uvedl Jan Stejskal
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Zoo Dvůr Králové
Samice nosorožce dvourohého Eliška ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem v pondělí odpoledne dorazila do tanzanské rezervace Mkomazi. ČTK to potvrdil vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal, který společně s dalšími Elišku na cestě doprovázel.
 

Dvorská zoo tři nosorožce do Tanzanie poslala již v roce 2009, následně tam zplodili dva potomky. Cílem přesunu je posílit populaci nosorožců v Tanzanii, kde ji pytláci v minulosti téměř vybili. "Eliška je vypuštěná z přepravní bedny ve výběhu, všechno je v naprostém pořádku. Uskutečnilo se i symbolické předání," uvedl pro ČTK Stejskal. Podle něj nyní Elišku čeká klidnější režim a odpočinek. Eliška vyrazila z dvorské zoo v přepravní bedně v neděli ráno, večer odletěla letadlem z Lipska, dnes ráno přistála v Africe a následoval převoz nákladním automobilem.

Dvorská zoo je v chovu nosorožců úspěšná, například v minulých dvou týdnech se v zoo narodila dvě mláďata nosorožce dvourohého a jsou v pořadí 42. a 43., která se ve dvorské zoo narodila. Zoo očekává ještě jeden přírůstek od březí samice Joly. Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v Česku. Nosorožci se do Afriky vrací ze Dvora Králové po pěti generacích chovu v zajetí. Prarodiče dnešních nosorožců se do dvorské zoo dostali z Afriky na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy je z expedic přivezl tehdejší ředitel zoologické zahrady Josef Vágner.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist