https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sbirka-pomuze-otevrit-dalsi-obchod-kde-se-nakupuje-bez-obalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sbírka pomůže otevřít další obchod, kde se nakupuje bez obalů

17.5.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Nová pražská pobočka, která se stane největším bezobalovým obchodem v Česku, vznikne na ploše 127 metrů čtverečních na Hradčanské. Cílová částka sbírky představuje zhruba třetinu investice nezbytné pro vznik obchodu, zbývající peníze do obchodu vloží organizace Bezobalu a její spoluzakladatelé z vlastních zdrojů.
Nová pražská pobočka, která se stane největším bezobalovým obchodem v Česku, vznikne na ploše 127 metrů čtverečních na Hradčanské. Cílová částka sbírky představuje zhruba třetinu investice nezbytné pro vznik obchodu, zbývající peníze do obchodu vloží organizace Bezobalu a její spoluzakladatelé z vlastních zdrojů.
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
V ulicích Prahy i dalších českých měst v pátek končí kampaň neziskové organizace Bezobalu, která upozorňuje na velké množství komunálního odpadu z českých domácností. Kampaň je spojena se sbírkou, v níž se do včerejška vybralo od 1600 lidí více než 950.000 korun. Výtěžek sbírky půjde na provoz dalšího místa na pomezí Dejvic a Letné, kde si lidé nákup odnesou ve vlastní tašce, dóze, látkovém či papírovém sáčku či jiném, znovu použitelném obale. První testovací obchod už funguje na pražských Vinohradech.
 

Ve zbývajících třech dnech se organizace pokusí překonat částku milion korun, uvedl včera v tiskové zprávě kreativní ředitel Bezobalu Petr Hanzel. Peníze poslouží k tomu, aby firma mohla v připravovaném obchodě nabídnout co nejširší portfolio produktů a služeb, které zatím nebyly na Vinohradech dostupné. Například ovoce, zeleninu, pečivo, čerstvé potraviny, drogerii, kosmetiku či krmivo pro zvířata. V plánu je i rozvážka nákupů na speciálně upraveném kole. "Každá koruna navíc pomůže," dodal Hanzel.

Cílová částka sbírky představuje zhruba třetinu investice nezbytné pro vznik obchodu, zbývající peníze do obchodu vloží organizace Bezobalu a její spoluzakladatelé z vlastních zdrojů. Vybavení plnohodnotných bezobalových (Zero waste) obchodů, kterých v zahraničí fungují už stovky, je v Česku zatím nákladné. Nový obchod Bezobalu bude proto sloužit také jako školicí centrum pro zájemce o otevření bezobalových obchodů v dalších regionech.

"Ke vzniku některých dalších malých českých obchodů jsme již přispěli konzultacemi a inspirací naší testovací prodejnou, nyní ale již chceme šířit pokročilejší koncept plnohodnotného obchodu," řekl Hanzel.

Nová pražská pobočka, která se stane největším bezobalovým obchodem v Česku, vznikne na ploše 127 metrů čtverečních na Hradčanské. "Místo jsme vybrali pro jeho skvělou dopravní dostupnost. Také ale proto, že v dotazníku, který jsme před sbírkou rozesílali, po naší druhé pobočce nejhlasitěji volali dejvičtí a letenští," vysvětlil Hanzel.

Přečtěte si článek Homo cucullus má pomoci vybrat 900 tisíc na novou prodejnu Bezobalu


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist