https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-kriticky-ohrozeny-druh-stromove-zaby-poprve-rozmnozen-v-zajeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Kriticky ohrožený druh stromové žáby poprvé rozmnožen v zajetí

30.11.2010 14:02 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Pokusy o záchranu obojživelníků odchovem v zajetí nabývají na významu. Z šesti „domácích“ druhů panamských stromových žab je jeden již pravděpodobně vyhynulý, píše se na ScienceDaily. Zbývající druhy jsou výrazně ohroženy úbytkem přirozených biotopů, změnou klimatu i znečištěním životního prostředí. Vědcům se podařilo v zajetí rozmnožit několik rosniček La Loma.
 

Od roku 1980 zmizelo z panamské oblasti 94 ze 120 druhů žab. Na úbytku druhů se podepisuje i chytridiomykóza, choroba napadající kožní buňky obojživelníků. Snaha o záchranu některých druhů se proto přesouvá do laboratoří, kde se týmy vědců pokoušejí mizející druhy v umělých podmínkách namnožit.

„Jsme jednou z prvních skupin badatelů, kteří usilují o chov a rozmnožení tropických stromových žab v umělých podmínkách,“ říká Brian Gratwicke, koordinátor mezinárodního projektu devíti organizací, které se snaží o záchranu stromových žab v Panamě. „O tom, jak žáby chovat, nejsou téměř žádné dostupné informace a je jen velmi málo informací o vhodné péči,“ dodává Gratwicke. Přesto tým s pomocí dalších odborníků ze Smithsonian zoo rozmnožil v zajetí první jedince z 28 odchycených dospělých exemplářů rosničkovité žáby La Loma (Hyloscirtus colymba), které posléze mají navrátit zpátky do přírody.

Panama představuje jeden z „hot-spots“, míst s vysokým stupněm diverzity druhů obojživelníků, zároveň však míst s vysokým promořením chytridiomykózou. „Budoucnost obojživelníků vypadá ponuře,“ řekl Roberto Ibańez z Tropického výzkumného institutu. „Ale vytvářením Noemovy archy v podobě odchovu v umělých podmínkách dáváme těmto druhům naději na záchranu.“ Dodává, že se týmy spolupracujících badatelů snaží o nalezení léku proti bakteriálnímu onemocnění, aby je mohli v bezpečí vypouštět do otevřené přírody.

Článek byl zveřejněn 17. 11. 2010 na serveru ScienceDaily pod názvem „Critically Endangered Tree Frog Bred for First Time“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist