https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-nejmensi-zaba-je-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Nejmenší žába Starého světa je na světě!

8.9.2010 10:48 | HODONÍN/WASHINGTON (Ecomonitor)
Máme tě! Žába Microhyla nepenthicola
Máme tě! Žába Microhyla nepenthicola
Foto | Alexander Haas a Indraneil Das / Frogs of Borneo
Dosud nejmenší žába Starého světa byla objevena v pralesích jihovýchodní Asie. Mimořádný nález učinili biologové z univerzit v Sarawaku a Hamburku prakticky náhodou při výpravě na ostrov Borneo. Žába Microhyla nepenthicola z čeledi Microhylidae, nepřesahující velikosti 15 milimetrů, se nacházela v květech láčkovky, píše server ScienceDaily.
 

Obojživelníci jsou obecně nejohroženější skupinou živočichů, třetině hrozí vyhynutí. Proto je objev nového druhu tak mimořádný. Výzkum na Borneu byl součástí kampaně IUCN „po stopách zmizelých obojživelníků“. Celkem se v oblasti Afriky, Evropy a Asie pohřešuje něco kolem stovky druhů. „Viděl jsem už dřív několik exemplářů v depozitáři muzejních sbírek,“ řekl jeden z nálezců, Indraneil Das z univerzity v malajsijském Sarawaku. „Některé z našich depozitů byly starší víc než sto let. Obecně se ale mělo za to, že se jedná o nedospělé jedince jiných rodů, nikoliv o samostatný druh,“ vysvětluje Das.

Drobné žabky se podařilo nalézt ve stinných lesích na kraji silnice vedoucí na vrchol hory Gunung Serapi, v národním parku Kubah. Nově nalezený, tedy spíš znovuobjevený druh byl pojmenován po rostlině, která poskytuje žabkám potřebné zázemí a životní prostor pro vývoj vajíček, láčkovce Ampullaria nepenthes. Vajíčka žáby kladou po stranách protáhlého „džbánku“ a pulci se vyvíjí v nahromaděné tekutině.

Dospělí samci nejmenšího druhu Microhylla dorůstají 10,6–12,8 mm. Právě kvůli jejich velikosti bylo velmi těžké žabky najít. Vědci zvolili metodu nalákání žabek na zvukové signály, kdy byl současně pořizován záznam jejich „odpovědí“. Nezvyklá žabí serenáda nakonec prozradila celý druh. Žabí symfonie začíná v podvečerních hodinách a trvá v lesích v okolí NP Kubah až do časného rána.

Zpráva byla uveřejněna s původním názvem „Tiny, New, Pea-Sized Frog is Old World's Smallest“ na serveru ScienceDaily dne 25. srpna 2010.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist