https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-proc-ma-leopard-tecky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Proč má leopard tečky?

4.11.2010 07:00 | WASHINGTON/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Co vede evoluci ke vzniku pestrých a nádherně zbarvených forem srsti u velkých šelem?
Co vede evoluci ke vzniku pestrých a nádherně zbarvených forem srsti u velkých šelem?
Proč mají leopardi tečky, když tygři mají pruhy? Rudyard Kipling v Knize džunglí to vysvětluje tím, že leopardi mají své zbarvení kvůli tomu, že se pohybují v členitém prostředí s výrazným střídáním světla a tmy. Server ScienceDaily uveřejnil studii, která našla odpověď, ale i řadu výjimek.
 

Tým badatelů z bristolské univerzity prověřil typy zbarvení a fleků na srsti 35 druhů kočkovitých šelem. Co vede evoluci ke vzniku pestrých a nádherně zbarvených forem srsti u velkých šelem? Kočky žijící v stanovištích s hustým porostem a nízkou úrovní dopadajícího světla bývají nejčastěji vzorované, ať už nepravidelně nebo se složitými vzory. Vypadá to tedy, že významem skvrn by mělo být maskování.

Will Allen, vedoucí autor, který stojí za myšlenkou zachytit detailní rozdíly ve vzhledu kočky a vztahu k obývanému biotopu do matematického modelu struktury vývoje, k tomu říká: „Metoda, kterou jsme vyvinuli, nabízí široký náhled do problematiky kočičího vzorování a nabízí vysvětlení na mnoha úrovních.“

„Anomálie, jako relativně časté černé zabarvení leopardů nebo jaguárů, poukazuje na to, že u těchto živočichů docházelo dříve často ke změnám ve škále obývaných prostředí. Společně s prostředím měnily tyto šelmy své chování i zabarvení, které se stalo v genetické výbavě jedinců stabilním,“ popisuje Allen. Evoluční změny v maskovacích vzorech musely proto být podle závěrů studie poměrně rychlé. Nevysvětlenou výjimkou z pravidla je vzor skvrn u gepardů, kteří mají silnou preferenci k otevřeným a „světlým“ stanovištím.

Ze všech 35 vyhodnocovaných kočkovitých šelem se svislé pruhy vyskytují jen u tygrovitých, tento vzor však podle výsledků není adaptací na stanoviště s travinami, ale spíše na pralesní podmínky, ačkoliv i v travinách jsou tygři výtečně maskováni. „Závěry studie a způsob matematického modelování evolučních změn v zabarvení teď hodláme aplikovat i na jiné skupiny živočichů,“ dodává Allen.

Článek byl uveřejněn pod původním názvem „Why the Leopard Got Its Spots“ na serveru ScienceDaily dne 20. 10. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist