https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-socialni-vztahy-mezi-zviraty-mohou-mit-geneticky-zaklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Sociální vztahy mezi zvířaty mohou mít genetický základ

22.12.2010 11:10 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
"Věřím, že tyto myšlenky platí nejen v populacích sviště,“ říká biolog Blumstein. Na obrázku mláďata sviště žlutobřichého.
"Věřím, že tyto myšlenky platí nejen v populacích sviště,“ říká biolog Blumstein. Na obrázku mláďata sviště žlutobřichého.
Schopnost snášet agresi je částečně genetická, uvádí vědci v nové studii představené serverem ScienceDaily. „Schopnost tolerovat agresi je předávána z generace na generaci, existuje genetická variace ve schopnosti tolerovat agresi,“ říká spoluautor studie Daniel T. Blumstein, ekolog a evoluční biolog na UCLA.
 

Blumstein a jeho kolegové studovali čtyři skupiny svišťů žlutobřichých, příbuzných veverek, v Rocky Mountains v Coloradu. Ke studiu sociálního chování zvířat přitom biologové použili stejný typ sociálních statistik, které používá ke studiu lidského chování Google nebo Facebook, píše ScienceDaily.

Sviště v Coloradu vědci studovali už od roku 1962. „Jakmile jsme měli dobrý rodokmen, dostatečné znalosti o genetických vztazích mezi nimi, začali jsme si klást otázky o dědičnosti různého chování – schopnosti chování, které se dědí z generace na generaci,“ říká Blumstein.

Hlavní autorka studie, Amanda Lea, k tomu dodává, že stejně jako lidé jsou někteří svišti poměrně přátelští a jiní agresivní. Podle vědců pak genetické faktory představují přibližně 10 procent z rozdílů v chování mezi svišti, za asi 20 procent pak může sociální prostředí.

„Předpokládali jsme, že přímé a bezprostřední vztahy, nad nimiž má jednotlivec kontrolu, mohou být více geneticky ovlivněné než nepřímé vztahy,“ řekl Blumstein. A to se podle jeho slov i podtvrdilo. Při podrobnějším studiu, ale narazili na překvapivou věc, že schopnost tolerovat agresi je dědičná.

„Získali jsme nové poznatky o významu tolerance k agresivnímu chování,“ řekl Blumstein. „Takto utvářené vztahy jsou důležité pro sociální stabilitu a reprodukční úspěch. Věřím, že tyto myšlenky platí nejen v populacích sviště,“ uzavírá Blumstein.

Podle článku „Social Relationships in Animals Have a Genetic Basis, New Research Reveals“ z 8. 12. 2010.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist