https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-vztahy-mezi-predatorem-a-koristi-jsou-na-pevnine-a-v-oceanu-podobne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Vztahy mezi predátorem a kořistí jsou na pevnině a v oceánu podobné

23.11.2010 13:19 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Moroň indický, neboli dugong
Moroň indický, neboli dugong
Z porovnání vztahů mezi vlky a jeleny wapiti v Yellowstonském národním parku a mezi žraloky tygřími a morony indickými v australské Shark Bay vyplývá, že interakce mezi predátory a kořistmi jsou si jak na pevnině, tak v moři velice podobné, informuje ScienceDaily.
 

William Ripple, profesor katedry lesních ekosystémů a společenstev na Oregonské univerzitě podotkl: „Moc dlouho jsme se dívali na funkce pevninských a oceánských ekosystémů, jako by byly zcela oddělené. Teprve teď zjišťujeme, kolik podobností mezi těmito ekosystémy existuje.“ V obou případech predátor ovlivňuje chování kořisti a zároveň reguluje její populaci, což má vliv na celý ekosystém.

Jeleni wapiti se střetu s vlky snaží vyhnout, jsou neustále ostražití a nechávají si prostor pro únik. Proto se málokdy pasou na snadno narušitelných stanovištích, jako jsou porosty v nivě velkých řek. Díky tomu může docházet k obnově osikových porostů. Podobné je to i s morony. Když je hojnost žraloků, moroni jen zřídka hledají potravu v mělkých vodách, kde jsou zranitelnější, a vzdávají se tak snadno dostupné potravy, hlavně mořských řas, kterou by jinak zkonzumovali. To má pozitivní dopad na živočišné i rostlinné druhy, které jsou na porostech řas závislé.

Strach z predátorů udržuje pastvu býložravců, vodních i suchozemských, v rovnovážném stavu vůči okolí. Ze studie ale především vyplývá, že by mělo častěji docházet k propojování mořské a pevninské ekologie. Ripple dodává: „Musíme lépe porozumět společným jevům a z nich se poučit, jak mohou být vztahy mezi živočichy na pevnině předobrazem toho, co můžeme vidět v oceánu. A naopak.“

Článek "Sharks and Wolves: Predator, Prey Interactions Similar on Land and in Oceans" byl uveřejněn dne 10. listopadu 2010 na serveru ScienceDaily.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist