https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedialy-posledni-tygri-na-svete-obyvaji-6-puvodniho-arealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Poslední tygři na světě obývají 6 % původního areálu

26.9.2010 07:06 | HODONÍN/WASHINGTON (Ecomonitor)
Příčinou ohrožení tygrů i nadále zůstává tradiční lidová medicína, ve které jsou užívány jednotlivé části tygřího těla. Na snímku tygr ussurijský.
Příčinou ohrožení tygrů i nadále zůstává tradiční lidová medicína, ve které jsou užívány jednotlivé části tygřího těla. Na snímku tygr ussurijský.
Licence | Volné dílo (public domain)
V celé Asii zbývá už jen posledních 42 oddělených, lokálních populací tygrů. Taková je bilance zprávy Wildlife Conservation Society (WCS), jejíž závěry zveřejnil server ScienceDaily. Tygři jsou roztroušeni jen na 6 % svého původního areálu. Může za to desetiletí trvající decimace tygrů lovem, kácením pralesů a nezákonným obchodem.
 

Příčinou ohrožení tygrů i nadále zůstává tradiční lidová medicína, ve které jsou užívány jednotlivé části tygřího těla. Podle vědců může ochrana tygřích lokalit vést nejen k zastavení vymírání tygrů, ale může vést i k obnově jejich populace. Záchranný program však naráží na problém v podobě finančních nákladů.

Hlavní autor studie Joe Walston upozorňuje, že na zmíněné omezené ploše přežívají dvě třetiny stávající populace tygrů. V Asii se ve volné přírodě vyskytuje přibližně 3500 tygrů, ale jen asi tisícovka jsou samice schopné páření. Oněch 42 lokálních populací patří mezi ty, kde se tygři stále úspěšně rozmnožují a kde existuje potenciál pro záchranu druhů a jejich návrat do krajiny. Nejdůležitější roli v záchraně populace největší kočkovité šelmy má Indie, protože na jejím území se nachází celkem osmnáct lokálních populací. Následuje Sumatra s osmi a ruský Dálný východ se šesti lokálními populacemi.

Význam studie podtrhuje i viceprezident WCS John Robinson, který říká: „Tygři čelí jisté záhubě a je na lidech celého světa, aby se spojili při ochraně těchto ´ikonických´ velkých koček a dokázali je zachovat pro příští generace. Tato studie je mapou, podle které musíme dál jít.“ Podle autorů studie by optimální rozpočet projektu na zachování tygrů ve volné přírodě přišel na 82 milionů dolarů ročně. Tato nemalá částka by pokryla jak efektivní správu zdrojových lokalit, sledování volně žijících jedinců, zapojení místních komunit a zajistila efektivní prosazování práva v oblasti ochrany přírody.

V současné době tyto činnosti zastává řada institucí. K naplnění ideálního plánu ochrany tygrů se však nedostává hned 35 milionů dolarů. Alan Rabinowitz, vedoucí společnosti pro ochranu kočkovitých šelem Panthera, říká: „Víme, jak zachránit tygry. Máme znalosti a máme i nástroje, jak to udělat. Ale postrádáme politický tlak na jednotlivé subjekty a nemáme finanční podporu. Přitom cena, kterou by nás záchrana tygrů stála, není až tak vysoká.“

Podle článku „World's Last Remaining Tigers Clustered in 6% of Available Habitat“ uveřejněném 15. září na webu ScienceDaily.com.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist