https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatori-predlozili-vlastni-zakon-o-narodnim-parku-sumava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátoři předložili vlastní zákon o Národním parku Šumava

3.4.2014 12:36 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Senátní návrh zákona o Šumavě kritizují ekologičtí aktivisté. Unikátní šumavská příroda by podle nich mohla být nakonec méně chráněná, než je ta mimo národní park
Senátní návrh zákona o Šumavě kritizují ekologičtí aktivisté. Unikátní šumavská příroda by podle nich mohla být nakonec méně chráněná, než je ta mimo národní park
Rozšířit bezzásahovou zónu v Národním parku Šumavu na 22 procent jeho území má zákon, který předložili senátoři. Předloha vychází z dohody mezi radou parku a obcemi a z návrhu bývalé vlády. Návrh předložili přesto, že nynější ministerstvo životního prostředí chystá vlastní úpravu. Chtějí mimo jiné zabránit tomu, aby byl šumavský park další léta bez zákonného vymezení. Projednávání předchozích návrhů totiž bývalá Sněmovna nedokončila.
 

Senátoři v souladu s dosavadními předlohami navrhli park rozdělit do tří zón. Nejpřísněji chráněnou první zónu chtějí rozšířit ze současných 13 na 26,53 procenta území parku, přičemž na zhruba 4,5 procenta této plochy - v údolí řek Vydra a Křemelná - by bylo možné dočasně zásahy provádět.

Do první zóny by podle návrhu mohlo být výhledově převedeno i dalších 8,5 procenta území druhé zóny, předpokládají senátoři v souladu s původním návrhem ministerstva životního prostředí. První zóna by pak představovala 23 584 hektarů, největší druhá zóna by měla rozlohu 41 554 hektarů a třetí by se rozkládala na zbývajících 3300 hektarech.

Senátorský návrh tak zhruba odpovídá návrhu vlády Petra Nečase, proti kterému se stavěli zejména ekologičtí aktivisté. Proti rozšiřování bezzásahové zóny bylo i 11 000 signatářů petice, podle nichž by to vedlo k usychání až 9000 hektarů šumavských lesů kvůli problémům s kůrovcem.

Předložit vládní návrh zákona ještě letos přislíbil v únoru ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj by to měl být zřejmě kompilát předchozích návrhů, tedy návrhu bývalé vlády a Plzeňského kraje.

„Senát má samozřejmě ústavní právo navrhovat zákony. Nicméně, já jsem slíbil, že do konce dubna předložím návrh na změnu legislativy týkající se Národního parku Šumava, a to také dodržím," reagoval ministr Brabec na senátní návrh zákona.

Ministr souhlasí se senátním návrhem například ve věci rozsahu 1. zóny parku. Největší nesoulad vidí především ve formě zákona. Brabec je proti rozdělení parku do zón zákonem. Upravovat by to podle něj měl podzákonný předpis, který je možné měnit bez souhlasu parlamentu.

"Vytváření zvláštního zákona o Šumavě se mi nejeví jako koncepční," vysvětluje. "Já chci předložit změnu současného zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby zde bylo jasně stanoveno poslání všech národních parků, včetně Šumavy, a jednotně stanoveny ochranné podmínky pro všechny parky." Reagovat na specifické potřeby ochrany přírody v jednotlivých národních parcích by měl podle ministra až navazující dokument s plánem zonace a plán péče.

Senátní návrh zákona o Šumavě kritizují ekologičtí aktivisté. Hnutí DUHA ho dokonce označilo za hloupý vtip. Unikátní šumavská příroda by podle něj mohla být nakonec méně chráněná, než je ta mimo národní park.

Návrh otevírá podle Hnutí DUHA téměř dvě třetiny národního parku výstavbě a možnosti rozprodat rozsáhlé státní pozemky. A nařizuje správě parku, aby umožnila lov zvěře na celém území národního parku kromě intravilánů obcí, kde platí omezení střelby mysliveckým zákonem.

Povolení „časově a prostorově omezených přímých zásahů člověka“, které nemají jasné podmínky, pak podle ekologického sdružení může ospravedlnit i velkoplošné kácení jako tomu bylo v minulosti



reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist