https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/shell-uznal-ze-muze-za-ropne-uniky-v-nigerii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Shell uznal, že může za ropné úniky v Nigérii

4.8.2011 14:17 | PRAHA (Ecomonitor)
Ropa a zemní plyn se v Nigérii těží od padesátých let minulého století
Ropa a zemní plyn se v Nigérii těží od padesátých let minulého století
Ropný gigant Shell přijal zodpovědnost za dva obrovské úniky ropy, ke kterým došlo v roce 2008. Vyčištění delty řeky Niger a obnovení lesů podél vodních toků vyjde na stovky milionů dolarů, informuje Guardian.
 

Shell se před britskými soudy přiznal, že je zodpovědný za ropné úniky, ke kterým došlo v oblasti Ogonilandu v roce 2008. Tehdy došlo k dvojímu prasknutí ropovodu Bodo-Bonny, kde unikalo 120 000 barelů ropy denně. Zasažena byla oblast, kde žije 69 000 lidí. Ropa prý znehodnotila dvacet kilometrů čtverečních vodních toků a vyčištění bude trvat nejméně dalších 20 let. Přitom tato oblast je na vodě z Nigeru závislá.

Chudí obyvatelé delty Nigeru teď doufají, že jim britské soudy nahradí škody, které jim způsobil únik ropy. „Zprávu, že Shell přijal zodpovědnost, uvítají v deltě s radostí. Britské soudy nyní mohou zaplavit oprávněné stížnosti,“ řekl Patrick Naagbartonm, koordinátor Centra pro životní prostředí a lidská práva v Port Harcourt.

Odborníci, kteří si prohlédli záznam na videu, přirovnali únik ropy v Ogonilandu k havárii tankeru Exxon Valden u Aljašky v roce 1989. Tehdy uniklo téměř 380 tisíc hektolitrů ropy, která zničila pobřeží. Shell dosud tvrdil, že v Nigérii uniklo méně než 1500 hektolitrů ropy a obviňoval z úniků ropy místní vandaly, kteří prý záměrně poškozují síť potrubí.

Po katastrofě v roce 2008 nedošlo k žádné nápravě. Ropa tak ve vodě zůstává a dostává se také do půdy a do spodních vod. Podle místních obyvatel společnost za dva roky nabídla jako kompenzaci pouhých 3 500 liber, 50 pytlů rýže, 50 pytlů fazolí a několik kartonů cukru, rajčat a podzemnice olejné. Nabídka byla odmítnuta jako urážlivá a provokativní, ale později byla na radu právníků přijata.

Shell také navázal spolupráci s OSN a finančně podporuje výzkum následků katastrofy. Podle Amnesty International uniklo do vod Nigeru více než 13 milionů barelů ropy. To je dvakrát více, než kolik se po loňské havárii ropné plošiny společnosti BP dostalo do vod Mexického zálivu. Experti odhadují, že vyčištění ropných skvrn a obnovení mangrovových porostů podél vodních toků zničených ropou může stát více než 100 milionů dolarů.

Podle článku Johna Vidala „Shell accepts liability for two oil spills in Nigeria“ zveřejněného na serveru guardian.co.uk dne 3. srpna 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist